Het vrije vers

Voor en door plezierdichters

Met Forum, Vorm én Vent

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Ranja punt 3

Ranja punt 3 1 week 2 dagen geleden #1

  • Otto van Gelder
  • Otto van Gelder's Profielfoto
  • Offline
  • Zeer gerenommeerd forumlid
  • Berichten: 174
  • Ontvangen bedankjes 276
  • Karma: 2
Kwestie van volhouden. Het gaat nog steeds over Ranja, een drank die in Groningen als wapen tegen fors alcoholgebruik werd geproduceerd.

Mij leek na uitbundig gekruide lasagna
de kroeg op de hoek wel een heilzame plek
daar kreeg ik naast bier van de uitbaatster Tanja
meteen het verslag van een zakengesprek

Eerst dacht ze, zo'n handelaar weet er veel van ja
totdat ze hem doorkreeg, hij sprak uit zijn nek;
zijn drank zonder alcohol, dat zoiets kan ja,
rook erger dan water met zuurstofgebrek

Die breng je in Groningen nooit aan de man ja
daar blijven ze nuchter, je maakt ze niet gek
alleen al die naam ja, hij noemde het Ranja
die krijgt ja geen Groninger vlot uit zijn bek

Ik gaf haar gelijk: wat een waardeloos plan ja
en was pas na sluitingstijd toe aan vertrek
Laatst bewerkt: 1 week 1 dag geleden door Otto van Gelder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ranja punt 3 1 week 2 dagen geleden #2

  • Hanny van Alphen
  • Hanny van Alphen's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1007
  • Ontvangen bedankjes 352
  • Karma: 0
Haha...de aanhouder wint Otto. :) Dit ranjagedicht nummer 3 is voor mij nummer 1.

groet,
Hanny
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.129 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Forum (recent...)

Uit het archief

Valentijn

 

Haar valentijnskaart sprak van… een surprise
Een o la la van exquisiet genot
Dankzij mijn culinaire expertise!


Collega’s hadden haar voor mij bespot
Als femme fatale, maar ik zou met haar pronken
Want ik was op die juffrouw Frans verzot

We hebben eerst een Pérignon gedronken
En aten toen salade Bourbonais
Terwijl ik smoorverliefd naar haar bleef lonken

Als nagerecht nam zij café complet
En ik haar meesterwerk Parfait d’Amour:
Likeurig, tropisch ijsgenot tout court,
Bezegeld met een nacht… amour parfait!

 

 

Chocoladeharten gevuld met roomijs

 Marleen Willebrands

Ingrediënten (2 personen)

Voor de chocoladeharten

         200 g extra bittere chocola (minstens 65% cacao)
         siliconen hartvormpjes (of kleine bolvormpjes)

Voor het ijs:

·         1 ei·
         50 g witte basterdsuiker· 
        2 eetlepels Parfait Amour-likeur (of ‘Volmaakt geluk’, te koop bij de slijter)·
         1 eetlepel citroensap·
         2 dl slagroom·
         30 g witte basterdsuiker(

of gebruik kant-en-klaar roomijs, waar u desgewenst wat likeur aan toevoegt)

Voor de garnering:· 

        half bakje verse frambozen, twee takjes verse munt, viooltjes (tuincentrum)

Bereiding

Bereid dit dessert een dag van tevoren. Maak eerst de chocoladeharten. Smelt de chocola au bain-marie. Vul daartoe een pan met wat water en breng aan de kook. Plaats een kom op de pan, zó dat die het water niet raakt. Zet het vuur lager als het water kookt. Breek de chocola in stukjes, doe die in de kom en laat smelten. Regelmatig roeren. Geen water toevoegen, anders wordt de chocola korrelig. Giet de gesmolten chocola dun uit in siliconen hartvormpjes en beweeg de vorm zó, dat de hele binnenwand met een dun laagje chocola wordt bedekt. Daarna in de vriezer laten opstijven. Als het laagje te dun is, dan de vorige bewerking herhalen. 
Maak daarna het ijs voor de vulling. Klop met een mixer een heel ei met 50 g suiker langdurig tot het schuimig en lichtgeel van kleur is, en dik vloeibaar. Voeg toe: scheutje Parfait Amour of andere likeur en wat citroensap. Klop 2 dl slagroom met 30 g suiker lobbig. Spatel de geslagen room met een lepel door het schuimige eimengsel. Dan laten bevriezen, met of zonder ijsmachine.

Met ijsmachine: giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing.
Zonder ijsmachine: zet het mengsel in een plastic bak in de vriezer en roer het iedere 15 minuten door of prak het met een vork, zodat er geen kristallen ontstaan


Afwerking:

Schep het dikvloeibare ijs in de chocoladeharten en zet ze weer in de vriezer tot het moment van serveren. Druk dan voorzichtig de ijskoude chocoladeharten uit de vormpjes.

Serveren:

Schik de gevulde harten op een bordje en garneer met frambozen, viooltjes en wat blaadjes verse munt. Lekker met een glaasje Parfait Amour!

 

 

(In verband met zijn kandidatuur voor het pausschap heeft Frits Criens zijn aanstelling tot Dichter des Vaderlands geweigerd)

Koop koop koop