Het vrije vers

Voor en door plezierdichters

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Mechaniek

Mechaniek 1 jaar 4 weken geleden #1

wat zouden wolken huilen van verdriet
om wat een mensenkind te dragen heeft
en wie het leven niets dan rampen geeft
hun medeleven krijgt hij zeker niet

ook vallen vlokken niet met enig doel
ze komen, reinheid scheppend zonder wil
verwoestend soms, emotieloos en kil
een sneeuwstorm kent geen hard of zacht gevoel

als storm het water stuwt tot hoge vloed
die ons berooft van have en van goed
dan heeft geen god dat tegen ons gericht
 
het is een mechaniek en heeft geen ziel
een tikje tegen het verkeerde wiel
en wég is al het oude evenwicht
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #2

Mooi gemaakt, Jacob. Ik zag dat eigenlijk pas toen het op de voorpagina prijkte. Proficiat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Jacob van Schaijk

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #3

Dank je wel, Hendrikje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #4

 • hanna pest
 • hanna pest's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 625
 • Ontvangen bedankjes 396
Dag Jacob. Het is een mooi gedicht en ik heb het vaak herlezen. Ik ben erg onzeker of ik mijn twee opmerkingen wel zal maken. Toch doe ik het, ervan uitgaand, dat jij mijn commentaar wel welwillend wilt bezien.

ook vallen vlokken niet met enig doel
'Niet met' ... dan roep je de vraag op bij mij: waar dan wel mee? Voor mijn taalgevoel hoort hier het woord 'zonder' te staan, wat iets anders is als 'niet met' al kan de nuance niet goed uitleggen.
en wég is al het oude evenwicht
Het woord 'oude' suggereert dat er een nieuw evenwicht is, maar dat is er niet. Hier zou een woord als 'wankel' waarschijnlijk beter uitdrukken wat je volgens mijn lezing bedoelt.

Groet
Hanna
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #5

Dag Hanna,

Dank voor je reactie. Ik kan me je benadering wel indenken, maar denk dat ik er niet in mee ga. Ik heb "niet met enig doel" gezegd om mij af te zetten tegen de gedachte aan weergoden. Die hebben in de geest van mensen wel bestaan en zouden ook met sneeuw iets willen bereiken. Dat afzetten zou ook gebeuren met "zonder", maar nu is het naar mijn gevoel wat sterker. Maar nogmaals, ik begrijp je bezwaar en laat het nog een tijdje inwerken. Van dergelijke kwesties kan ik nachten wakker liggen.

Dan de evenwichtskwestie. Alles in de natuur is voortdurend op weg naar een nieuw evenwicht. Je zou kunnen zeggen dat er binnen tolerantiegrenzen enige tijd evenwicht is, maar door allerlei oorzaken kan dat een sprong maken naar een naar heel ander niveau met andere tolerantiegrenzen. Extreme voorbeelden: uitbarsting van een super vulkaan, kernoorlog, hevige zonnestorm. enorme aardbeving. Op kosmische schaal maar tikjes, maar voor de aarde opmaat naar een ander evenwicht. En actueel natuurlijk de opwarming van de aarde. Die zou plotseling eens wel sterk kunnen versnellen door een effect dat men nog niet kent. Bijvoorbeeld door kanteling van een evenwicht dat maar op een smal randje steunt. In een meer is ooit eens iets gebeurd waardoor grote hoeveelheden CO2 vrijkwamen en veel mensen stierven. En wat is er waar van een gravitatie-effect van het ijs aan de Noordpool? Ik weet het niet.

Ik vergelijk het maar met een thermostaat. Die kun je bijvoorbeeld instellen op 20 graden, maar in werkelijkheid zal er een dynamisch evenwicht zijn tussen bijvoorbeeld 19,8 en 20,2 graden. Zet de thermostaat nu op 35 graden en je krijgt zo'n dynamisch evenwicht tussen 34,8 en 35.2 graden.

Hartelijk dank voor je respectvolle benadering.

Jacob

P.S. misschien vind je het leuk de volgende termen op te zoeken: stabiel evenwicht, labiel evenwicht en indifferent evenwicht. Of mogelijk ken je ze al.
Laatst bewerkt: 1 jaar 3 weken geleden door Jacob van Schaijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #6

 • hanna pest
 • hanna pest's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 625
 • Ontvangen bedankjes 396
Dag Jacob. Ik ben zeer onder de indruk dat je de moeite hebt genomen om mij zo uitgebreid te antwoorden. Wat ik van je antwoord nogmaals leer is hoe intensief en divers mensen over de formulering van iets kunnen nadenken om tot de juiste keuze te komen. Dat is indrukwekkend. Nu heb ik nog meer waardering voor je mooie sonnet. Ik ben de laatste die iets met natuurkunde heeft, ik zal de begrippen die je me aanraadt binnenkort eens googelen, ik vrees echter dat het parels voor de zwijnen is. Als mijn opmerkingen je uit de slaap hebben gehouden, dan betreur ik dat. Het was niet mijn opzet.

Groet
Hanna
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Jacob van Schaijk

Mechaniek 1 jaar 3 weken geleden #7

Hanna,

Dank - onder meer - voor je bezorgdheid over mijn nachtrust. Ik heb inderdaad in bed liggen denken over jouw opmerkingen. Maar dat was echt geen kwelling, wees gerust.
Laatst bewerkt: 1 jaar 3 weken geleden door Jacob van Schaijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.129 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Forum (recent...)

Uit het archief

NazomerzinnenEen aantal bekende gezichten.Een evengroot aantal op kleiner formaat.

Een zinderende zaterdag in september in Zuidlaren. Een plaats waar fictie wellicht verward kan worden met werkelijkheid, getuige het bronzen beeld van Berend Botje die met peddel in de hand op de plecht van zijn zinkende scheepje staat. Er zijn vele versies van de mogelijke historische herkomst van de op het oog weinig nozele schipper, maar hij is toch vooral een prachtig product van de verbeelding.

Dat was de setting voor het literair festival Nazomerzinnen op 20 september, een evenement dat sinds 2007 in Drenthe wordt gehouden op steeds wisselende locaties. Dit jaar was dat het terrein Dennenoord in Zuidlaren, een inrichting voor ‘Krankzinnigen en Zenuwlijders’, en die waren dan ook rijkelijk aanwezig.
Bravogeroep en enthousiast gefluit was er, doldwaas ging men in strekkende polonaise langs de rijen theaterstoelen, uitzinnig joelende menigten scandeerden ‘bis-bis’ bij een fraai sonnet en ‘herhaal die zin’ bij het volgende rondeel.

En met recht, er was vertier voor iedereen. Een imposante line-up met namen als Dijkshoorn, Niterink en Noordervliet, in alfabetische volgorde. En dan verdonkeremaan ik gemakshalve een boel anderen. Peter Middendorp werd – in tegenstelling tot de verwachting vooraf – niet gelyncht door boze provincialen die zijn uitlatingen over het onvolprezen Emmen niet konden waarderen. Janne Schra was er, in een rode bloemetjesjurk waarin ze gracieus haar bevallige benen af en toe richting publiek trapte, dit alles terwijl ze gedichten van Vasalis zong. Uitzonderlijk knap, vonden wij wel.

Maar de show werd uiteraard gestolen door de echte lichtvoetigen: de plezierdichters en cabaretiers. In de middag was er al een sessie waarin ook HVV-intimi voordroegen uit lichtzinnig materiaal, met als bijzondere aanvulling de prachtige voordracht van Rikkert Zuiderveld. Een warm onthaal was er des avonds voor degenen onder ons die beide voornoemde métiers in zich laten versmelten; een categorie die fraai vertegenwoordigd was door Frank van Pamelen, Kees Torn en Jan Beuving. Zij behoeven hier geen introductie, zo ja, dan zoekt u dat maar op. Vooral Kees Torn was geniaal, omdat hij dat nou eenmaal is, daar kan hij ook weinig aan doen. Lezend uit Inkijkexemplaar jubelde hij dan ook met kenmerkend stemgeluid: ‘Ja, ze zijn eigenlijk allemáál briljant!’.

Maar een bijzonder hoogtepunt was toch wel de presentatie van de bundel Drenthe is best mooi (op Google Maps). Een boek met een fraaie cover, heerlijk lichte kost in zware kwaliteit papier, een keur aan light verse, en dat allemaal over Drenthe. 
Hulde aan het Light Verse Collectief – zoekt u dat ook maar eens op - en uitgeverij Het Drentse Boek voor deze prachtige uitgave.

En Berend Botje? Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika. Een plaats die overigens ook in Drenthe ligt, wie weet is daar de volgende editie van Nazomerzinnen.

 

Koop koop koop