Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: HAREN

HAREN 10 mrt 2013 17:34 #1

 • Inge Boulonois
 • Inge Boulonois's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • dichter
 • Berichten: 3708
 • Ontvangen bedankjes 1683
HAREN

leve het facebookfeest!
brandstichting plundering
drankmisbruik relletjes
zetten de toon!

prof van den Brink mist vast
moraliteitsbesef:
“speels” waren jongeren,
o zo gewoon –

© Inge Boulonois

Hoogleraar Gabriël van den Brink werkte mee aan het onderzoek naar de rellen in Haren. Voor het NRC van gisteren schreef hij: “het waren heel gewone jongeren, ondeugend en ladderzat. Maar zij zitten er speels in”. En ook: “Juist het gezag was abnormaal bezig”…
www.ingeboulonois.nl
dichter & schilder
Laatst bewerkt: 10 mrt 2013 17:35 door Inge Boulonois.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: HAREN 11 mrt 2013 14:15 #2

 • Hans Mooi
 • Hans Mooi's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 380
 • Ontvangen bedankjes 210
Na een tijdje laptop-less te zijn geweest, kan ik weer genieten van jullie verlichte versspuierijen. De laatste twee weken hier zal ik veel door reisjes buiten 'de deur' zijn, maar na de 26e hoop ik thuis ook weer eens wat in te zenden.
En over dit ollekebolleke Inge, behalve dat ik hem (of haar?) leuk vind, hik ik wat aan tegen de klemtoon op 'vast'. Zoals jij het woord gebruikt, onbeklemtoond dus, krijgt het woord de betekenis 'alvast', terwijl gezien de context de betekenis toch ligt in de sfeer van 'vast en zeker', waarbij het woord klemtoon krijgt en waardoor tegen de regels gezondigd wordt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: HAREN 11 mrt 2013 14:45 #3

 • Inge Boulonois
 • Inge Boulonois's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • dichter
 • Berichten: 3708
 • Ontvangen bedankjes 1683
Ha Hans, dank voor je reactie! Fijn dat je laptop weer gerepareerd is.
Ik heb in Van Dale vast opgezocht, dan dat betekent (zonder en zeker) ook: niet weifelend, zeker. Als voorbeeld staat er: iets vast weten.
Dus ik laat het staan, hoewel alternatieven niet moeilijk zijn te vinden...
www.ingeboulonois.nl
dichter & schilder
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.125 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

NazomerzinnenEen aantal bekende gezichten.Een evengroot aantal op kleiner formaat.

Een zinderende zaterdag in september in Zuidlaren. Een plaats waar fictie wellicht verward kan worden met werkelijkheid, getuige het bronzen beeld van Berend Botje die met peddel in de hand op de plecht van zijn zinkende scheepje staat. Er zijn vele versies van de mogelijke historische herkomst van de op het oog weinig nozele schipper, maar hij is toch vooral een prachtig product van de verbeelding.

Dat was de setting voor het literair festival Nazomerzinnen op 20 september, een evenement dat sinds 2007 in Drenthe wordt gehouden op steeds wisselende locaties. Dit jaar was dat het terrein Dennenoord in Zuidlaren, een inrichting voor ‘Krankzinnigen en Zenuwlijders’, en die waren dan ook rijkelijk aanwezig.
Bravogeroep en enthousiast gefluit was er, doldwaas ging men in strekkende polonaise langs de rijen theaterstoelen, uitzinnig joelende menigten scandeerden ‘bis-bis’ bij een fraai sonnet en ‘herhaal die zin’ bij het volgende rondeel.

En met recht, er was vertier voor iedereen. Een imposante line-up met namen als Dijkshoorn, Niterink en Noordervliet, in alfabetische volgorde. En dan verdonkeremaan ik gemakshalve een boel anderen. Peter Middendorp werd – in tegenstelling tot de verwachting vooraf – niet gelyncht door boze provincialen die zijn uitlatingen over het onvolprezen Emmen niet konden waarderen. Janne Schra was er, in een rode bloemetjesjurk waarin ze gracieus haar bevallige benen af en toe richting publiek trapte, dit alles terwijl ze gedichten van Vasalis zong. Uitzonderlijk knap, vonden wij wel.

Maar de show werd uiteraard gestolen door de echte lichtvoetigen: de plezierdichters en cabaretiers. In de middag was er al een sessie waarin ook HVV-intimi voordroegen uit lichtzinnig materiaal, met als bijzondere aanvulling de prachtige voordracht van Rikkert Zuiderveld. Een warm onthaal was er des avonds voor degenen onder ons die beide voornoemde métiers in zich laten versmelten; een categorie die fraai vertegenwoordigd was door Frank van Pamelen, Kees Torn en Jan Beuving. Zij behoeven hier geen introductie, zo ja, dan zoekt u dat maar op. Vooral Kees Torn was geniaal, omdat hij dat nou eenmaal is, daar kan hij ook weinig aan doen. Lezend uit Inkijkexemplaar jubelde hij dan ook met kenmerkend stemgeluid: ‘Ja, ze zijn eigenlijk allemáál briljant!’.

Maar een bijzonder hoogtepunt was toch wel de presentatie van de bundel Drenthe is best mooi (op Google Maps). Een boek met een fraaie cover, heerlijk lichte kost in zware kwaliteit papier, een keur aan light verse, en dat allemaal over Drenthe. 
Hulde aan het Light Verse Collectief – zoekt u dat ook maar eens op - en uitgeverij Het Drentse Boek voor deze prachtige uitgave.

En Berend Botje? Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika. Een plaats die overigens ook in Drenthe ligt, wie weet is daar de volgende editie van Nazomerzinnen.