Het vrije vers

Voor en door plezierdichters

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: I.M. Joël Robuchon

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #1

  • B.J. Hoogland
  • B.J. Hoogland's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1922
  • Ontvangen bedankjes 883
  • Karma: 1
De meester van de Robuchon-puree
Als chefkok van de eeuw gedecoreerd
Heeft de nouvelle cuisine geïnnoveerd
En kookt nu in het hemels atelier

Daar ligt hij op een bed van pommes de terre
Te midden van zijn tweeëndertig sterren


Verba volant, scripta manent.
Laatst bewerkt: 4 maanden 1 week geleden door B.J. Hoogland.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Hendrikje de Koning

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #2

  • Hanny van Alphen
  • Hanny van Alphen's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1259
  • Ontvangen bedankjes 495
  • Karma: 0
Dag Ben,

Mooi IM maar iets kunstigs maken in een atelier lijkt me meer iets voor schilders en pottenbakkers.
Daarbij vind ik regel 4 en 5 tegenstrijdig. Je kunt toch niet liggend koken?

groet,
Hanny
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #3

  • B.J. Hoogland
  • B.J. Hoogland's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1922
  • Ontvangen bedankjes 883
  • Karma: 1
Dag Hanny,

Twee vragen die ik graag beantwoord met tegenvragen.
Vraag een: hoe heten de restaurants van Robuchon?
Vraag twee: in welke betekenis zie jij het woord "kookt"?
Vraag drie: hoe stel jij je de hemel voor?

Veel puzzelplezier toegewenst,
Ben
Verba volant, scripta manent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #4

  • Louise Dorren
  • Louise Dorren's Profielfoto
  • Offline
  • Zeer gerenommeerd forumlid
  • Berichten: 260
  • Ontvangen bedankjes 204
  • Karma: 0
Ben,

chefkok = chef-KOK

gr
Louise

Leuke distichon overigens
Laatst bewerkt: 4 maanden 1 week geleden door Louise Dorren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #5

  • Hanny van Alphen
  • Hanny van Alphen's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1259
  • Ontvangen bedankjes 495
  • Karma: 0
Ben,

Ik heb opgezocht hoe een paar van zijn restaurants heten. Oké L'Atelier! Daarmee is voor mij de kous af want ik heb geen zin in puzzelwerk en al helemaal geen zin in het beantwoorden van tegenvragen die er niet toe doen.

groet,
Hanny
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #6

  • B.J. Hoogland
  • B.J. Hoogland's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1922
  • Ontvangen bedankjes 883
  • Karma: 1
Hanna, Hanny,
Prima hoor! Ik reageerde op jouw stelling dat regel 4&5 tegenstrijdig zouden zijn. Of jij daar verder iets mee wilt is aan jou.


Louise,
Dank voor de klemtoon aanwijzing.
Ik ga het nu niet verbeteren want dan sloop ik het hele vers.
Verba volant, scripta manent.
Laatst bewerkt: 4 maanden 1 week geleden door B.J. Hoogland.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #7

  • hanna pest
  • hanna pest's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 604
  • Ontvangen bedankjes 382
  • Karma: 0
Dag Ben,

Je reageert voor mijn gevoel nogal gepikeerd op vragen van Hanny, maar in je antwoord aan haar gebruik je mijn naam, Hanna. Ik hoop dat je ergernis daarmee niet ook op mij is overgedragen,

@Louise. Je noemt het distichon van dit vers 'leuk'. Volgens mij is het een geestige clou maar niet bij dit vers, dat erdoor uit balans raakt. In het gedicht van Ben is een kenner aan het woord. Die zal 'pommes de terre' nooit uitspreken met een Nederlandse spellinguitspraak. Die grap zou gepast hebben bij een omhooggevallen iemand die zich als kenner voordoet, maar via het distichon door de mand valt. In het geval van spellinguitspraak trouwens krijgt 'pommes' twee lettergrepen, waardoor het distichon een lettergreep teveel heeft en ook uit balans is. Denk ik.

Groet
Hanna
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

I.M. Joël Robuchon 4 maanden 1 week geleden #8

  • B.J. Hoogland
  • B.J. Hoogland's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1922
  • Ontvangen bedankjes 883
  • Karma: 1
Excuses Hanny en Hanna, voor het verwisselen van de voornaam.

Ik ben wel blij dat er iemand is die de ironie van het geheel doorziet.
Natuurlijk heb ik die grap in het distichon niet zómaar geplaatst.
Ik was dan ook verbaasd dat er niet primair op werd gereageerd.
Elke enigszins francofiele of -fone lezer zou hier meteen op schieten, toch?

Ik leg niet graag de diepere lagen van dit soort ogenschijnlijk licht werk bloot, maar reken er maar op dat ik niets op heb met lieden die een tosti een croque monsieur noemen en er dertien euro vijftig voor durven te vragen.

Een welgemeende groet aan allen,
Ben
Verba volant, scripta manent.
Laatst bewerkt: 4 maanden 1 week geleden door B.J. Hoogland.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.137 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Forum (recent...)

Uit het archief

Uit de nalatenschap van Herman J. Claeys: Agnosie

Ik weet niet wat ik weten moet
Of wat er wél en niet toe doet
Van wat men mij ooit onderwees
Van al wat ik nu zie en lees
En al wat overal geschiedt:
Ik weet het niet!

Ik weet niet wat ik weten moet,
Wat slecht en fout is en wat goed
En wat er door de beugel kan
Van wat ik doe of wat ik plan,
Of waar 'k mij toe verleiden liet:
Ik weet het niet!

Ik weet niet wat ik weten moet
En of mijn wetenschap voldoet
Om in te zijn en up to date,
Om niet als een analfabeet
Voor schut te staan op elk gebied:
Ik weet het niet!

Ik weet niet wat ik weten moet
En wat ik niet vergeten moet,
Wat gistren juist was is nu slecht
En wat eens waar was wordt weerlegd,
Mijn hersenpan is een vergiet:
Ik weet het niet!

Koop koop koop