Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Nederengels

Nederengels 26 juli 2019 08:19 #1

herzien na Meyles
zijn gratis bijles


Nederengels

Sinds Nederland halfbakken Engels spreekt
Lijkt taal me niet zo lekker meer te passen
Alsof hij is gekrompen bij het wassen
En bovendien volledig is verbleekt

Gelukkig is er in de shopping mall
Een oplossing te koop: one size fits all

Laatste regel was: Een afdeling met one size fits you all
Laatst bewerkt: 26 juli 2019 12:20 door Otto van Gelder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nederengels 26 juli 2019 11:14 #2

  • Wim Meyles
  • Wim Meyles's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • taalhumorist
  • Berichten: 796
  • Ontvangen bedankjes 787
Leuk gevonden, Otto.

Ik heb alleen twee aanmerkingen op de laatste regel:
* 'afdeling' past metrisch niet. In jouw gedicht moet het gelezen worden als 'AFde"LING'.
* de uitdrukking is 'One size fits all'. 'You' fungeert daarin alleen als een - naar mijn mening - storend vulwoordje om de regel metrisch te laten kloppen. Volgens mij moet het met enig denkwerk ook zonder 'you' wel kloppend te maken zijn. 'ONE SIZE fits ALL' is weliswaar op zich metrisch ook niet correct, maar het lijkt me acceptabel om hier af te wijken, omdat je deze woorden hier extra wilt benadrukken.

Hartelijke groet,
Wim
www.wimmeyles.nl

Nieuwste boek: Ik dicht plezier
Laatst bewerkt: 26 juli 2019 11:17 door Wim Meyles.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.114 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Drs. P-plein ingehuldigdEen goed verborgen verrassing

Gisteravond, op zijn geboortedag,  werd in Amsterdam het Drs. P-plein officieus in gebruik genomen. Een duizendkoppige, uitzinnige menigte had zich voor café Quartier Putain verzameld voor deze gedenkwaardige gebeurtenis en was gelukkig voor aanvang door de ME verdreven, zodat het een gezellig onderonsje werd voor intimi, waaronder de wat meer verlopen leden van Het Vrije Vers.
Een ambtenaar die iets deed bij de gemeente (een wethouder of zoiets, wiens naam me ontschoten is) hield een toespraak die me volledig ontging omdat ik alles filmde vanaf een wankele tafel. Onder leiding van een ingehuurde dirigent ( ene Vic van de Reijt, die me later toevertrouwde dat er geen droog brood zat in dirigeren en hij er daarom een baantje bij had) zongen de aanwezigen De gezusters Karamazov en Het hart eener deerne.Daarna werd er gedronken en kon eindelijk naar hartelust over Heinz Polzer geroddeld worden, de man, voor wie velen gesidderd hadden tijdens zijn leven. Mijn eigen verhaal, hoe hij me eens in mijn gezicht gespuwd had na een dt-fout, ging helaas verloren in de kreten van ontzetting die opstegen toen Kees Torn op een tafel sprong, zijn (slecht gewassen) T-shirt optilde en de striemen op zijn rug toonde. Ze leken me wel wat vers.
Van de samenzang maakte ik een filmopname waarbij ik in de slotregel (‘Voor de oorzaak harer zonden kon zij slechts vol deernis zijn’) inzoomde op Jan Boerstoel, omdat me dat grappig leek. Jullie zouden het vast ook grappig gevonden hebben als ik de hele zaak niet door mijn technisch inzicht gewist had toen ik de minder geslaagde foto’s verwijderde.

Het enige filmpje dat bewaard was is het internationale incident dat na afloop ontstond toen een gids die een groepje toeristen uitleg gaf, onverwacht in woede ontstak toen hij me zag.
Mensen hebben dat soms als ze me zien. Het went. Nou, dat dan maar; klik hier.
Het was een mooie dag.