Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Laat het ons weten.

Onderwerp: Morgen Podcast Light Verse 2!

Morgen Podcast Light Verse 2! 03 jan 2022 10:28 #1

  • Inge Boulonois
  • Inge Boulonois's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • dichter
  • Berichten: 4102
  • Ontvangen bedankjes 1937


Op 4 januari staat de tweede aflevering van de boeiende Podcast Light Verse online. Vorige week dinsdag, 28 december, was de eerste te beluisteren. Die podcast is een initiatief van cabaretexpert Kick van der Veer, bekend door zijn populaire zondagse radioprogramma Andermans Veren.

In de eerste delen spreekt hij met Bas Jongenelen, docent en literatuurhistoricus, gepromoveerd op het onderwerp ‘Humor in 1561’. Jongenelen stelde vorige week met enthousiasme én overtuigingskracht: ‘de Nederlandse literatuurgeschiedenis begint met light verse’. Ronduit geestig is zijn visie op literatuur als een ‘mop’ – op zich klinkt dat trouwens ook weer als een mop. Al is er op zo’n invalshoek best wat af te dingen, in brede betekenis is ‘mop’ een verhaal met een verrassende clou en vanuit die optiek gaat dat bij light verse zeker op. Vorige week was het genieten van Drs. P, Ivo de Wijs en Willem Wilmink. Zo blijkt er van Wilminks gedicht 'Hebban olla vogala', geïnspireerd door de beroemde oude tekst, een gezongen exemplaar te bestaan! Dat is het originele van zo’n podcast van een cabaretkenner en een literatuurhistoricus: ze tonen dwarsverbanden en kruisbestuivingen.

In deel II morgen komen refreinregels en refereinen aan bod. O.a. Drs. P, André van Duin en moderne rederijker Lennaert Nijgh zullen te horen zijn. In de volgende afleveringen krijgen naast werk van Driek van Wissen, Kees Torn, Hieronymus van Alphen, Piet Paaltjens en De Schoolmeester ook sonnetten en sonnettenkransenkransen aandacht.

Elke dinsdag om 11.30 uur een nieuw deel. Morgen te beluisteren via Andermans Veren, Radio 5 , ook op spotify en andere podcastkanalen.
www.ingeboulonois.nl
dichter & schilder
Laatst bewerkt: 03 jan 2022 21:16 door inge.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.101 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

In memoriam Otto Carius (1922-2015)


Apotheker Otto Carius entschlief am 24.01.2015 nach kurzer schwerer Krankheit im Kreise seiner Liebsten in seinem Zuhause und seiner vertrauten Umgebung. Wir dankem Ihm für viele wunderbare Jahre und die Existenz der Tiger-Apotheke.

De Heer heeft tot zijn hemelschaar genood
Herr Otto Carius, infanterie
Een Tigerkampfer, militair genie
Die meer dan honderd tanks de hel in schoot

Hij sleet zijn oude dag als apotheker
Toe, geef die man een vaantje en een bekerInformation:

Neuauflage des Buchs "Tiger im Schlamm" von Otto Carius (Edition 03/12)
im Ort Herschweiler-Pettersheim bei Göddel&Carius GbR zum Preis von € 21,40 erhältlich. handsigniert!