Het vrije vers

Voor en door plezierdichters

Met Forum, Vorm én Vent

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Scherpe stellingen

Onderwerp: Is het ollekebolleke ten dode opgeschreven?

Is het ollekebolleke ten dode opgeschreven? 5 jaren 10 maanden geleden #1

 • Niels Blomberg
 • Niels Blomberg's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 1190
 • Ontvangen bedankjes 535
 • Karma: 0
Het gaat niet goed met het ollekebolleke. Of eigenlijk: het gaat te goed met het ollekebolleke. Jan en alleman bezondigt zich eraan, zodat er op grote schaal met de regels wordt gesjoemeld.

De geschiedenis herhaalt zich: ooit was de limerick een gerespecteerde versvorm met - net als het ollekebolleke - dartele drielettergrepige versvoeten. Maar toen ging iedereen het schrijven, niet geremd door enige kennis van metrum. Alleen het rijmschema bleef over en er kwam een nieuwe eis: het onderwerp moest (al dan niet zijdelings) te maken hebben met het menselijk geslachtsverkeer.

Bij ollekebollekes is het nog niet zo ver. Maar regel zes is een belangrijk pijnpunt. Heel vaak valt de klemtoon op de eerste lettergreep, ook door mensen die beter hadden moeten weten (zoals ik zelf, zal ik er eerlijk bij zeggen).

Maar zelfs als regel 6 klopt, dan wringt het metrum vaak voor mijn gevoel. Goed, ik ben metrumfetisjist, maar ik heb dit gevoel toch minder vaak bij de gemiddelde vijfvoetige jambe.
Dat is gewoon jammer; een dactylus is een driekwartsmaat, een wals. Een wringende dactylus is als een danser die zijn partner tegen de schenen schopt.

Ollekebollekisten, let op uw 6lg woord en laat uw dactylus dansen. Als u het niet voor mij doet, dan toch voor het ollekebolleke.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Is het ollekebolleke ten dode opgeschreven? 5 jaren 10 maanden geleden #2

 • KeesKoelewijn
 • KeesKoelewijn's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 362
 • Ontvangen bedankjes 30
 • Karma: 0
Nou nou, wat een noodkreet Niels, terwijl het allemaal wel meevalt denk ik. Gruwelijke en hopeloos ontoereikende ollekebollekes zijn al jaren te vinden op internetsites.Ga maar eens googelen en ijs.
Maar er zijn ook andere die weer hoop bieden whoorderedthat.weblog.nl/ bijvoorbeeld, misschien moet die maar vast gelinkt worden aan HVV.
Een bezoek aan de site van de gelegenheidsdichter geeft me alle hoop dat het hier een uitglijer betrof die ons allemaal wel eens overkomen is en ik kan natuurlijk niet voor hem spreken, maar zijn reactie lijkt me niet van spot en zelfspot ontbloot, een eigenschap die ieder goed christen past. Maar waakzaamheid blijft inderdaad geboden want de ollekebollekeduivel waart brullend rond, zoekende wie hij kan verslinden. Maar er zullen altijd rechtvaardigen gevonden worden in de ogen van de Heer. Ik ben ervan overtuigd dat de kleine schare van Het Vrije Vers de Boze genoeg weerstand kan bieden.
Laatst bewerkt: 5 jaren 10 maanden geleden door KeesKoelewijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Is het ollekebolleke ten dode opgeschreven? 5 jaren 10 maanden geleden #3

 • Inge Boulonois
 • Inge Boulonois's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 2792
 • Ontvangen bedankjes 1108
 • Karma: 0
Dag Kees,

Heb je je zondagspreken ook ergens op het www staan?
Graag de url :-)

Inge
www.ingeboulonois.nl

Een dichter is een beeldhouwer die muziek schildert - C. Schouwenaars
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.130 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Forum (recent...)

Uit het archief

Benoeming Dichter des MoederlandsNaast een Dichter des Vaderlands, is er sinds zaterdag ook een Dichter der Nederlanden. Het is schrijver/dichter Joke van Leeuwen, die is benoemd door initiatiefnemer het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). Volgens het ANV is de titel in het leven geroepen ,,omdat poëzie een van de manieren is om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen."

Dit verheugende nieuws overschaduwde de benoeming van Adriaan Remrev tot Dichter des Moederlands door het blad Moesson (het voormalige Tong Tong), wat zeker ook niet onvermeld mag blijven.
Moesson is de spreekbuis van de Indische Nederlanders in ons land, een bevolkingsgroep van ruim 800.000 personen, die in cultureel opzicht jaren achtergesteld is en een marginale positie innam en neemt.
De reden voor het initiatief van een Dichter des Moederlands is, volgens de benoemingsverklaring in Moesson, het feit dat de Indische Nederlanders niet door de Dichter des Vaderlands en Dichter der Nederlanden worden vertegenwoordigd.

Voor hen is immers het voormalig Nederlands-Indië het vaderland.
Nederland was het verre moederland waar zij, gedwongen door de geschiedenis, hun toevlucht moesten zoeken. 
Een Dichter des Vaderlands heeft ook het huidige Indonesië niet, dus in dit opzicht bleven de Indische Nederlanders even verweesd achter als ‘de kinderen van Pa van der Steur’*, zoals  Moesson in de benoemingsverklaring zegt, terwijl  poëzie toch een van de manieren is om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en het voormalig Nederlands-Indië.
Inmiddels hebben verschillende belangenverenigingen van Indo's, Totoks, Petjoeks, Liplaps, Sinjo’s, Serani’s, Toegoenezen, Mardijkers en Blasterans zich enthousiast achter het initiatief geschaard. 

* Het weeshuis van Pa van der Steur te Batavia was in het oude Indië een begrip. Het bestaat nog steeds.

Koop koop koop