Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Vragen over verstechniek

Onderwerp: Over paeones

Over paeones 18 jan 2020 12:55 #1

In antwoord op Niels inzichten in het draadje "Loodsmannetje en dergelijke" schreef Wim:
Mijn conclusie is, net als de jouwe, dat de paeon primus niet bruikbaar is in de Nederlandse poëzie. Wat de paeon secundus betreft, denk ik nog steeds dat die wél bruikbaar is. Maar daarover verder onder een ander 'draadje'.

Ik denk eigenlijk dat het bij de vier paeon-vormen allemaal in principe om een en dezelfde vorm gaat: een beklemtoonde lettergreep vergezeld van drie onbeklemtoonde. Er zijn vier mogelijkheden voor de plek waar die klemtoon zit, vandaar de toegevoegde primus, secundus enzovoorts.

Neem nu het woord "vergelijken". Alleenstaand is dat een paeon tertius. Of de dichtregel waarin het voorkomt andere woorden ervoor of erna heeft, maakt of die dichtregel als paeon tertius te classificeren is of als een andere peaon.

Uit mijn beperkt aantal pogingen om te dichten in de paeon-vorm moet ik concluderen dat het zeker kan, en als het lukt, is het een lust voor het oor, maar ik vind het wel veel en veel moeilijker dan dichten in jamben. De Nederlandse taal lijkt inderdaad minder uit te nodigen om vrijuit te dichten met een klemtoon in combinatie met drie onbeklemtoonde lettergrepen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Wim Meyles
Tijd voor maken pagina: 0.123 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Thomas DekkerHet is dus niet het eindeloze trainen
En evenmin de hand van een masseur
Er schuilen geen geheimen in de geur
Van olie op de gladgeschoren benen

De waarheid is dat winnen enkel lukt
Wanneer het peloton is uitgerukt