Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

 

Haar valentijnskaart sprak van… een surprise
Een o la la van exquisiet genot
Dankzij mijn culinaire expertise!


Collega’s hadden haar voor mij bespot
Als femme fatale, maar ik zou met haar pronken
Want ik was op die juffrouw Frans verzot

We hebben eerst een Pérignon gedronken
En aten toen salade Bourbonais
Terwijl ik smoorverliefd naar haar bleef lonken

Als nagerecht nam zij café complet
En ik haar meesterwerk Parfait d’Amour:
Likeurig, tropisch ijsgenot tout court,
Bezegeld met een nacht… amour parfait!

 

 

Chocoladeharten gevuld met roomijs

 Marleen Willebrands

Ingrediënten (2 personen)

Voor de chocoladeharten

         200 g extra bittere chocola (minstens 65% cacao)
         siliconen hartvormpjes (of kleine bolvormpjes)

Voor het ijs:

·         1 ei·
         50 g witte basterdsuiker· 
        2 eetlepels Parfait Amour-likeur (of ‘Volmaakt geluk’, te koop bij de slijter)·
         1 eetlepel citroensap·
         2 dl slagroom·
         30 g witte basterdsuiker(

of gebruik kant-en-klaar roomijs, waar u desgewenst wat likeur aan toevoegt)

Voor de garnering:· 

        half bakje verse frambozen, twee takjes verse munt, viooltjes (tuincentrum)

Bereiding

Bereid dit dessert een dag van tevoren. Maak eerst de chocoladeharten. Smelt de chocola au bain-marie. Vul daartoe een pan met wat water en breng aan de kook. Plaats een kom op de pan, zó dat die het water niet raakt. Zet het vuur lager als het water kookt. Breek de chocola in stukjes, doe die in de kom en laat smelten. Regelmatig roeren. Geen water toevoegen, anders wordt de chocola korrelig. Giet de gesmolten chocola dun uit in siliconen hartvormpjes en beweeg de vorm zó, dat de hele binnenwand met een dun laagje chocola wordt bedekt. Daarna in de vriezer laten opstijven. Als het laagje te dun is, dan de vorige bewerking herhalen. 
Maak daarna het ijs voor de vulling. Klop met een mixer een heel ei met 50 g suiker langdurig tot het schuimig en lichtgeel van kleur is, en dik vloeibaar. Voeg toe: scheutje Parfait Amour of andere likeur en wat citroensap. Klop 2 dl slagroom met 30 g suiker lobbig. Spatel de geslagen room met een lepel door het schuimige eimengsel. Dan laten bevriezen, met of zonder ijsmachine.

Met ijsmachine: giet het mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing.
Zonder ijsmachine: zet het mengsel in een plastic bak in de vriezer en roer het iedere 15 minuten door of prak het met een vork, zodat er geen kristallen ontstaan


Afwerking:

Schep het dikvloeibare ijs in de chocoladeharten en zet ze weer in de vriezer tot het moment van serveren. Druk dan voorzichtig de ijskoude chocoladeharten uit de vormpjes.

Serveren:

Schik de gevulde harten op een bordje en garneer met frambozen, viooltjes en wat blaadjes verse munt. Lekker met een glaasje Parfait Amour!

 

 

(In verband met zijn kandidatuur voor het pausschap heeft Frits Criens zijn aanstelling tot Dichter des Vaderlands geweigerd)

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

O tijden, o zeden!



Je hoeft niet meer te schryfen of te bellen

U staat voor niks by hun buro te sgellen

Voorby, al die hotène wetsvoorstellen

Voorby, ankètes over taalmodellen

Voorby, dat agterlike letterpellen

Maar san rankuun voel ik een traan opwellen

O, Paardekoopers taaie metgezellen;

Ik sta pèrpleks kan ik u wel vertellen

Ik wou net naar uw stantpunt overhellen

Want ider is san zjèn als u gaan spellen

De Vereniging voor Wetenschappelike Spelling (opgerigt in 1963 door professor P.C. Paardekooper) gooit na 47 jaar, wegens sterk teruggelopen ledenaantal en belangstelling, de handdoek in de ring.
Het laatste exemplaar van hun clubblad is verschenen.