kick
Kees Stip, Drs. P, Driek van Wissen, Charivarius, John O’Mill en vele andere light verse-dichters zijn niet meer onder ons.
Maar Frank van Pamelen, Ivo de Wijs, Levi Weemoedt, Inge Boulonois, Kees Torn, Theo Danes, Jaap van den Born, Jaap Bakker, Gezienus Omvlee en nog veel en veel meer anderen zijn er nog steeds en schrijven lichte gedichten. Het is een populair genre. Het is toegankelijk, vaak humoristisch en meestal beknopt. In een regeltje of vier is een licht gedicht al vaak af.
Voor de Andermansveren-podcast sprak Kick van der Veer uitgebreid met literatuurhistoricus Bas Jongenelen. Hij verdedigt onder meer zijn stelling : "de Nederlandse literatuurgeschiedenis begint met light verse".
Iedere dinsdag om 11.30 een nieuw deel. Deel 1: 28 december. Andermans Veren radio NPO Radio 5. Ook op spotify en andere podcastkanalen!
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Parabel

Omdat hij moe van het regeren was
en graag eens in bonbons succes wou vieren,
(Jan Peter zag het voor zich, klaar als glas)
zocht hij naar vakbekwame officieren.*

Zijn onderneming bleek een lekke schuit,
De werklui konden dus hun baan vergeten.
Zijn flutverklaring legde noppes uit,
al was zijn peptalk uiterst ruim bemeten.

Maar in de opstand die de kop opstak,
klonk giftig dreigement en vielen knopen
waar God de Heer het Heilig Hart van brak,
als vuile ***, oplichterij, bezopen!

Een bak gesmolten choco was die dag
het Golgotha waar hij te stikken lag

 

We gaan ervan uit dat we je niet hoeven te vertellen dat officieren ook lui zijn die bonbons maken. Dit gedicht is een bout-rimé naar aanleiding van een gedicht van Bas Boekelo op het forum. Binnenkort meer voorbeelden van het forum en meer over dit bijzondere principe. Kijk nu al voor fraaie voorbeelden op het forum.