MarchienBrons2
Foto: Marchien Brons
 
Wie er gisteren niet bij was in Emmen, heeft echt iets gemist!
Het Kampioenschap Light Verse Dichten in Eetcafé Groothuis was weer een bijzonder feestelijke gebeurtenis en niet uitsluitend door de optredens van de acht finalisten die lichtvoetige poëzie van niveau ten gehore brachten. Dit zesde evenement vormde ook een gelegenheid om bekende en nieuwe lightversedichters te ontmoeten! Niemand minder dan Jean Pierre Rawie maakte deel uit van het publiek. Het was de zesde keer dat de organisatie, Taalpodium STEM, het kampioenschap  mogelijk maakte.
 
Ronduit genieten was het. De presentatie was in handen van Machiel Pomp en Eddie Zinnemers. De voordrachten der genomineerden – Peter van der Vlis, Nando Leydes, Bart Adjudant, Niek Kalberg, Hannelly Krutwagen, Niels Blomberg, Koos Dijksterhuis en René Turk – werden muzikaal omlijst door gitaar comedian Roel C. Verburg die dat werkelijk fantastisch deed.
 
Hoewel het lightverseniveau van de deelnemers hoog was, bleek het voor de jury niet moeilijk om tot consensus te komen.
De winnaar dit jaar is Peter van der Vlis uit Amsterdam, jurist en schrijver van de geestige bundel ‘Gnoeglijk en Gazellig’. Als finalist beet hij de spits af en maakte op de jury een ongeëvenaarde indruk. Met kennelijk plezier ontving hij van Ton Peters het ludieke gouden lightversebeen.
 
Peter van der Vlis mag zich nu een jaar lang Nederlands Kampioen Light Verse noemen, een titel die hij met glimmende konen Wim Meyles heeft weten te ontfutselen. Ook de wederom hoogst bescheiden journalist van het DVHN kon zich gelukkig in het oordeel van de voltallige jury (Ton Peters, Machiel Pomp, Nicolette Leenstra en Inge Boulonois) vinden, getuige de kop van het digitale artikel vanochtend: De jury ziet het nu ook: plezierdichter Peter van der Vlis is de Nederlands kampioen Light Verse. (Hier te vinden.) Deze instemming en bovenal die proeve van haar professionaliteit heeft de jury zeer behaagd, hoorde iemand fluisteren in een van de corridors van het etablissement. 
 
Tweede werd de talentvolle Nando Leydes die zichzelf afficheert als chronische dromer en rijmer in programmeertalen. Hij is een nieuwkomer in het lightversecircuit. Aangenaam verrast was de jury door zijn originele invalshoeken. We zullen zeker vaker van hem horen!
 
Niek Kalberg, voorheen tekstschrijver voor radio/tv, nu columnist en zeer gewaardeerd dichter, kreeg de eervolle derde prijs.
Ongetwijfeld ten overvloede: de drie prijswinnaars maken  deel uit van het www.hetvrijevers.nl, het bekende platform met forum dat als kweekvijver fungeert voor puur lightversetalent, voor gedegen versificatiekunst. 
 
Voor het eerst dit jaar is ook een Publieksprijs uitgereikt. Deze trofee heeft de vorm van een artistiek verantwoorde klomp, vervaardigd in een van de ateliers van de kunstzinnige organisatie. Nando Leydes ontving deze onderscheiding uit handen van Machiel Pomp. Het geheel werd afgesloten met een genoeglijk samenzijn en een gezellige en voortreffelijke maaltijd in het eetcafé.
 
Het vrije vers zal deze week in het teken staan van dit kampioenschap. Van elk van de winnaars zal een gedicht op de voorpagina prijken. Juryvoorzitter Ton Peters buigt zich momenteel over het juryverslag. Uiterst spijtig voor hem natuurlijk dat het DVHN dat niet even voorkauwde...  
 
Taalpodium STEM heeft, evenals vorige jaren, een bundel samengesteld met de beste van de ingezonden gedichten: Lichtvoetig VI. De bekende cabaretkenner Kick van der Veer schreef het enthousiaste voorwoord waarin hij en passant een van zijn vroegere kunstjes onthulde. Op de eerste pagina van de bundel treft de lezer trouwens een schitterend gedicht van de zeer geapprecieerde mede-organisator Gezienus Omvlee aan, getiteld ‘Geluksmail’. De vormgeving van het boekje werd verzorgd door Gerard Stout, de kleurrijke tekening op de omslag door Johann Krol.
 
De bundel bevat dichtwerk van 25 dichters en telt 92 blz. ISBN: 978 90 83251974
Lichtvoetig VI (Uitgever Ter Verpoozing) is bij Taalpodium STEM te koop voor €10. Voor  €15 (inclusief verzending) te bestellen via taalpodiummmXoutlook.com (X=@)
Of maak het bedrag over op NL62 RABO 0170 2964 07 t.n.v. Taalpodium Emmen en Lichtvoetig VI valt per omgaande in uw brievenbus. De bundel past in een schoen dus is het straks een prachtig sinterklaascadeau!
 
lichtvoetigVIb
 
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Ollekebollekevrijdag


Cees van der Pluijm overleed vorig jaar op 14 december en dat betekent een groot gemis. Als bevlogen docent op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht inspireerde hij jarenlang vele studenten, ook tot het schrijven van ollekebollekes. Job Kramer is één van die voormalige studenten van Cees en de jongeman heeft de vrijdag op de website van De schrijfopleiding omgedoopt tot Ollekebollekevrijdag. Zo kunnen alle Utrechtse studenten het weekend vrolijk beginnen en wij nu ook. Vandaag schreef Job:


Denk aan uw medemens:
help eens een vluchteling
Bied hem een slaapplaats
in villa of flat

Ondanks mijn ernstige
vierkantemeternood
past er nog best iemand
onder het bed