Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Op de voetbalclub (Op- en afstapje)

Op de voetbalclub (Op- en afstapje) 04 aug 2023 13:58 #1

 • René Turk
 • René Turk's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 622
 • Ontvangen bedankjes 643
ons team kreeg vroeger klap na klap
dan houd je haast voorgoed je klep
de trainer maakte toen een clip
van onze reeks gekregen klop
zo was de humor op de club

nu steun ik zoonlief: 'hup, hup, hup!'
en drink een glaasje Dubbelhop
zo'n IPA-biertje vind ik hip
het enige dat ik hier heb
naast weer verlies en vette hap


In 2020 bedacht Jaap Bakker de versvorm het Op- en afstapje. Ik ontdekte pas een jaar later HVV. Afgelopen weekend heb ik gestoeid met deze versvorm en enorm genoten. Wanneer je het rijtje rijmuitgangen onder elkaar zet, ontstaat als vanzelf een verhaal. Nu, aan het eind van de week, durf ik echter alleen deze nog te plaatsen, want een makkie is het zeker niet : )
Ik schrijf dit vooral om deze mooie versvorm weer even onder de aandacht te brengen.

Hieronder de uitleg van Jaap uit een oude link:

Het op- en afstapje

In deze tijden van thuiszitten en verwarring heeft een mens wat afleiding nodig. De hele dag liveblogs volgen met nieuws waar je niet vrolijk van wordt, gaat ook deprimeren. Zelfs een plezierdichter moet opletten dat hij nog scherp blijft.
Daarom stel ik graag een nieuwe versvorm voor waarmee iedereen zich kan verpozen. Het lijkt gemakkelijk, maar dat kon nog wel eens tegenvallen.

De regels:
- 2 x 5 regels
- rijmschema abcde-edcba
- de rijmklanken beginnen in de eerste strofe met de klinkers in alfabetische volgorde: aeiou (het opstapje) en in de tweede strofe nemen we het afstapje: uoiea. Bijvoorbeeld: bal-bel-bil-bol-bul pul-pol-pil-pel-pal
- het geheel moet enigszins logisch, maar vooral onderhoudend zijn
- tip: het moeilijkst is een geschikte serie rijmklanken te vinden. Begin te zoeken bij de u, want die is meestal de spelbreker

Grote groet,
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Op de voetbalclub (Op- en afstapje) 04 aug 2023 21:02 #2

 • Jaap Bakker
 • Jaap Bakker's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 1616
 • Ontvangen bedankjes 1735
Hoi René,

Leuk om er weer eens eentje te zien, een geslaagde!.Inmiddels waren de regels wat verruimd en was elke klinker en tweeklank toegestaan, en dat ook niet persé in de volgorde a-e-i-o-u. Ik begon natuurlijk meteen rijtjes te maken en mogelijkheden af te tasten. Want puzzelplezier gaat hier boven inhoud. :)
Dat resulteerde in McMeuk die ik hier ook zal plaatsen.

Groeten,

Jaap
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: René Turk

Op de voetbalclub (Op- en afstapje) 04 aug 2023 21:17 #3

 • René Turk
 • René Turk's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 622
 • Ontvangen bedankjes 643
Ha Jaap,

Prachtig, je MAC, en zo snel ook!
(Ik blijf een langzame schrijver…)

Dan heb je eigenlijk twee versvormen bedacht:
het op- en afstapje en de traploper.

Wellicht krijg ik met deze aanpassing toch nog iets meer voor elkaar. Wat ik nog heb liggen, hangt van dwang aan elkaar : )

Nogmaals Sjappoo!
Laatst bewerkt: 04 aug 2023 21:41 door René Turk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Jaap Bakker
Tijd voor maken pagina: 0.155 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

P-rimeur

Dit interview verschijnt over enkele dagen in Knack; nu al op het Vrije vers!


 

 

Drs. P en Jean Blaute
Knack, 15 sept 2012 – Stijn TORMANS

Drs. P is 93 geworden, geen leeftijd om 'vrolijk door het leven te dartelen'. Maar af en toe schrijft hij een ollekebolleke, dat vindt hij plezierig. Net als een gesprek met zijn oude vriend Jean Blaute. 'Het einde van de beschaving, Jean, dat zou ik nog eens graag meemaken. Het lijkt me een schilderachtig schouwspel.'
Hij is een van die mensen die nog brieven sturen. Op een ochtend zat er een in de bus: 'Waarde mijnheer Tormans, dank u zeer voor uw schrijven. U bent uit hoofde van uw beroep weetgierig. De eerste vraag kan ik beant­woorden: het gaat goed wat mijn gezondheid betreft, Geestelijk ben ik in verval. (...) Ik moet aan te veel tege­lijk denken, en ben geneigd wat achter me ligt zo snel mogelijk te vergeten. Hoe ik me staande houd in deze wankele tijden (uw woorden), dat verbaast me ook enigszins. Tot een ontspannen con­versatie ben ik evenwel graag bereid. Verwacht weinig exacte informatie. Met oprechte groeten. Heinz Polzer. Excuses voor het gebrekkige handschrift.’
Maannden later. Op weg naar het station herlees ik het briefje. Naar exacte informatie vragen is zinloos: die is bekend. Drs. P, Heinz Polzer, werd in 1919 geboren in Zwitserland. Hoewel hij al sinds 1922 in Nederland woont, heeft hij het Zwitserse staats­burgerschap nooit afgezworen. Zelfs niet officieus: door zijn dikke brilglazen overschouwt hij al 93 jaar de wereld. Om die vervol­gens, op onnavolgbare wijze en met Zwitserse precisie, op rijm te zetten. Het resultaat wordt alom geprezen: honderden liede­ren, waarvan een groot deel verzameld is op Compilé Complé. Veel ollekebollekes, zijn favoriete versvorm.

Optreden doet Drs. P al jaren niet meer. Hij heeft geen leef­tijd meer om vrolijk door het leven te dartelen. Maar een olleke­bolleke bij tijd en stond, dat kan er nog wel van af. Hij schrijft ze bij voorkeur om drie uur in het Pulitzer Hotel in Amsterdam. Omdat 'Pulitzer wel wat op Polzer lijkt, altijd een goede eigen­schap voor een naam'.

Twee uur later, om klokslag vijf uur, keert hij weer huiswaarts. Waar zijn vrouw Mieke hem 'handenwringend' opwacht. Zo gaat het al jaren. Zwitsers, hou ze maar eens van straat. 

Lees meer...