minakoes
Schilderij Harm Klunder, gedicht Rob Boudestein 
 
Lightversedichters timmeren aan de weg!
Na de bundels van Arjan Keene respectievelijk Machiel Pomp, verscheen nu ook Mina Het ware verhaal, geschreven door het (Drents) Light Verse Collectief, dat bestaat uit vier op Het vrije vers bekende lichtvoetige dichters: Ton Peters, Rob Boudestein, Ben Hoogland en Gezienus Omvlee. 
 
Het waargebeurde verhaal gaat over de moord op de 31-jarige Mina Koes, op 29 mei 1881 bij het Zwarte Gat. Het was de bedoeling het verhaal als openlucht-theaterstuk op te voeren in de zomer van 2020. In Zwarte Gat, de plaats waar de huiveringwekkende moord plaatsvond. Helaas maakten het coronavirus en de beperkende maatregelen realisering onmogelijk. Op 18 augustus 2022 gaat het er wel van komen! Voor informatie over data en tickets kunt u terecht op www.minakoes.nl 
 
Zeer recent verscheen al wel de in kleur geïllustreerde bundel waarin de moord op kunstzinnige wijze is uitgebeeld. De leden van schilderclub Art en zo beeldden het spannende verhaal sprekend uit. De reeks omvat 18 kunstwerken. Deelnemende kunstenaars: Herman van Arragon, Albert van Goor, Truida Okken-Otten, Hendrik Tehuteru, Truida de Vries en Harm Klunder. Het merendeel is van de hand van laatstgenoemde. 
 
Het Light Verse Collectief heeft bij elk schilderij voor drie of vier gedichten gezorgd in een door Drs. P geintroduceerde  vijfregelige versvorm, het 'aquarium'. Die vorm leent zich bij uitstek voor de weergave van een verhaal. Van Drs. P verscheen in 1991 zelfs een bundel met als titel 'Aquarium', gevuld met uitsluitend aquaria. 
 
Het is een unieke en boeiende bundel van 46 pagina's geworden waarin het verhaal van Mina Koes in realistische en expressieve schilderijen en puntige gedichten tot leven komt. Tot eind mei worden de schilderijen tentoongesteld in het Dorpshuis Linde en daarna in de Boerhoorn in Zuidwolde. Bij die exposities is de bundel eveneens te koop. 
 
Mina is geproduceerd door het Huus van de Taol en mogelijk gemaakt door bijdragen van talrijke locale ondernemers. 
De bundel kost slechts 5 euro (exclusief porto) en is te bestellen door een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (X=@). 
 
 
minavoorplat
 
 
 
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Rembrandt als de apostel Paulus (1661)~Rembrandt kenners~ hebben uitgevogeld dat hij het schilderij ~Paulus~
in ca,. 8 uur gemaakt moet hebben.
Hoe het ook zij, het inspireerde mij tot een versje.

De tulband uit de losse hand is in een uurtje klaar
Met links en rechts wat krulletjes van pluizig grijzend haar
Het oor, net even aangezet, in vijf minuten daar
En dan ’t gezicht, het voorhoofd licht, een uur of drie, heus waar!

De neus is nog een hele klus, die moet ook lekker zwaar
Het is een kokkerd van een ding, een uurtje, reken maar
De mondpartij en vage snor; een vlot penseelgebaar
Tot slot de ogen warm en zacht, twee uurtjes, bij elkaar

De brief, het jak, de achtergrond al lijkt het ook heel wat
Het staat er in een uurtje rond, want dat gaat nat-in-nat

Al schilderde Van Rijn apostel Paulus ietwat rap
’t Is hoe je ’t ook bekijkt wel duurzaam en ook razend knap

Wat hij in acht uur kwasten op het linnen wist te strijken
Daar staan miljoenen mensen nu al eeuwen naar te kijken