stem
De jury is eruit! 
De genomineerden – op alfabetische volgorde - voor het Nederlands Kampioenschap Lightversedichten 2023 zijn: 
 
Bart Adjudant
Niels Blomberg 
Emiel Bootsma
Koos Dijksterhuis 
Christian Goijaarts
René Turk
Peter van der Vlis
Rikkert Zuiderveld
 
De meeste namen zijn bekend. Geen vrouw te zien...Op één na allen lid van Het vrije vers! Van harte gefeliciteerd, mannen!
 
Op zondagmiddag 29 oktober vindt de finale van Lichtvoetig VII plaats in Eetcafé Groothuis te Emmen. Aanvang 14.00 uur, inloop 13.30 uur. 
 
Hier kun je bij zijn! Kaarten à € 15,00 zijn te reserveren door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
 
De redactie van Het vrije vers wenst het achttal veel succes, zowel met de actuele opdracht als straks op het podium. 
May the best win!
 

Zondagsgoed

Zondagmiddag 1 oktober

ZondagsGoed (NB helaas gecanceld)

Quizvraag: Uit welke film komt die scene, die muziek, die acteur?

Deze zondagmiddag staan wereldberoemde films centraal.

Theater TzT (nadere info: zie 30 september) speelt scenes uit bekende films. Het publiek mag raden.

 

Het Light Verse Collectief (de dichters Ben Hoogland, Rob Boudestein en Ton Peters) sluit daar bij aan met lichtvoetige gedichten. Over welke film ging dit gedicht?

 

Geert Jan Brader speelt filmmuziek Uit welke film is dat melodietje?
Er zijn bioscoopbonnen te winnen. Er is popcorn. Er zijn cornetto's.

                  

Datum:         Zondagmiddag 1 oktober 2023

Tijd:              Inloop: 14.00 uur. Aanvang: 14.30 uur

Locatie:        Theaterschuur, Linderweg 4 in Linde

Entree:         € 15,00 inclusief koffie/thee en cake tijdens de inloop.

Reserveren: Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 0523-234001
                     Als er nog plaats is ook kaarten aan de zaal.

 

Nagekomen bericht: de voorstelling is helaas afgelast.

 

 

kick
 
Wim Meyles, Frits Criens en Judith Nieken zijn in juli te zien en te horen in Naarden!
 
De zomerveren is een project van het radioprogramma Andermans veren dat iedere zondag van 10-11 te beluisteren is op NPO radio5. In de zomerveren worden vier radioprogamma’s opgenomen op twee zondagmiddagen. In Theater De Mess in Naarden.
 
Op 16 juli: 14.30 Frits Criens 16.30 Judith Nieken
Op 23 juli: 14.30 Wim Meyles 16.30 Wobke Wilmink (die gedichten van Willem voorleest)
 
Traditiegetrouw is er veel aandacht voor het light verse in De Zomerveren. Ook geeft George Groot schrijfadviezen aan beginnende auteurs in “Het klasje van George”. En er zijn ook hoofdgasten zoals Yentl en de Boer, Bas Marée en Johan Hoogeboom, Josee Koning en Jim de Groot en Britta Maria en Maurits Fondse. 
 
Kaarten reserveren € 7,50 bij demess.nl
Wees er snel bij; het is een kleine zaal! 
 
 
kick
 
Wim Meyles, Frits Criens en Judith Nieken zijn in juli te zien en te horen in Naarden!
 
De zomerveren is een project van het radioprogramma Andermans veren dat iedere zondag van 10-11 te beluisteren is op NPO radio5. In de zomerveren worden vier radioprogamma’s opgenomen op twee zondagmiddagen. In Theater De Mess in Naarden.
 
Op 16 juli: 14.30 Frits Criens 16.30 Judith Nieken
Op 23 juli: 14.30 Wim Meyles 16.30 Wobke Wilmink (die gedichten van Willem voorleest)
 
Traditiegetrouw is er veel aandacht voor het light verse in De Zomerveren. Ook geeft George Groot schrijfadviezen aan beginnende auteurs in “Het klasje van George”. En er zijn ook hoofdgasten zoals Yentl en de Boer, Bas Marée en Johan Hoogeboom, Josee Koning en Jim de Groot en Britta Maria en Maurits Fondse. 
 
Kaarten reserveren € 7,50 bij demess.nl
Wees er snel bij; het is een kleine zaal! 
 
 

Ellemeet01Tableau de la troupe

Afgelopen zaterdag, 6 mei 2023, was een bijzondere dag.
Terwijl elders in de wereld een oude man tot koning werd gekroond vond in het Zeeuwse dorpje Ellemeet het eerste symposium van het Nederlands-Vlaams Genootschap voor Taalplezier (i.o.) plaats. Gastvrouw en gastheer Marie Jose Robben en Rob Hoogendijk stellden daarvoor een gedeeelte van hun woning  ter beschikkking.
 
Na de opening door voorzitter (a.i.) Bas Jongenelen waar hij zijn bestuursleden secretaris (a.i.) Frank van Pamelen en penningmeester (a.i.) Anne-Marie Maartens aan de aanwezige plezierdichters voorstelde en postuum Gezienus Omvlee tot erelid benoemde ging het los.
 
De Topo werd officieel ten doop gehouden door het overhandigen van het eerste exemplaar van het boekje Topo aan de bedenker van deze nieuwe versvorm: Peter Knipmeijer. Uiteraard werden hieruit enkele toptopo’s voorgedragen.

Ellemeet02Peter Knipmeijer en Bas jongenelen

Na enkele tussenstops waar het aanwezige dichterspubliek zich rijkelijk tegoed kon doen aan de hapjes en de drankjes en zich gezellig met elkaar kon onderhouden werd er vrolijk voorgedragen. Het taalplezier spatte er van af.
 
Het vrije vers was deze dag bijzonder goed vertegenwoordigd. Zo ontwaarden wij naast Bas Jongenelen, Peter Knipmeijer en Frank van Pamelen o.a. Bart Adjudant, Niels Blomberg, Frits Criens, Judy Elfferich, Christian Goijaarts, Frank Fabian van Keeren, Remko Koplamp, Hannelly Krutwagen, Coenraedt van Meerenburgh, René Turk en Peter van der Vlis.
 
Op de groepsfoto zijn ook nog enkele andere taalkunstenaars te zien zoals: Anneke Haasnoot, Daniëlle van den Heuvel, Marino van Liempt, Olax en Jace van de Ven en niet te vergeten Neerlans hoop in bange light-versedagen: Floor Jongenelen en Wieke en Bo Maartens.
 
Daniëlle van den Heuvel schreef speciaal voor deze dag een zg elfluik over de elf van Ellemeet. Peter Knipmeijer en Frank Fabian van Keeren gaven een voorproefje van hun op handen zijnde detectiveroman in sonnettenvorm en Frank van Pamelen sloot het officiële gedeelte af met de al jaren verloren geachte ollekebolleke-cyclus ‘Het Rottumerplaatschandaal’ die hij ooit samen met Kees Torn schreef.
 
Het bleef daarna nog lang onrustig in Ellemeet. De laatste oesters werden verslonden. De gratis boekjes vonden gretig aftrek. De andere bundels op de boekentafel hadden als kleurrijke blikvangers hun dienst gedaan.
 
Het symposium van het Nederlands-Vlaams Genootschap voor Taalplezier (i.o.) bleef deze middag weliswaar in oprichting maar er wordt al reikhalzend uitgekeken naar een vervolg in 2024.
 
STEM (Stichting Taalpodium Emmen) organiseert LICHTVOETIG VII, het zevende Open Nederlands Kampioenschap Light Verse-dichten.
 
Het kampioenschap bestaat uit twee onderdelen:
-inzending van 3 gedichten in een vaste vorm
-een openbaar optreden voor publiek en een deskundige jury op zondag 29 oktober 2023 om 14.00 uur bij Eetcafé Groothuis, Stationsstraat 75 in Emmen.
 
Van de beste ingezonden gedichten wordt door STEM een light verse-gedichtenbundel uitgebracht.
Aan de wedstrijd is voor de eerste prijs een geldbedrag verbonden van € 300,-- de tweede prijs bedraagt € 200,-- en de derde prijs bedraagt € 100,--.
Tevens is er een publieksprijs ingesteld.
 
Wedstrijdreglement:
Meedoen kan onder de volgende voorwaarden:

1.Vorm en inhoud
De jury verwacht inzendingen van drie niet eerder in druk verschenen light verse-gedichten in een vaste vorm. Met vaste vorm wordt bedoeld o.a. het ollekebolleke, de sonnettette, een sonnettine, een sonnet in welke vorm dan ook, de villanelle, het onzijn of wat er op dit gebied ook maar gebruikelijk is.
Zie voor de definitie van Light Verse: www.hetvrijevers.nl/index.php/over-light-verse en voor de versvormen bijvoorbeeld Versvormen, leesbaar handboek van Drs P.
-De gedichten dienen te worden geschreven in het Nederlands of in een streektaal.
 
2.Selectie-jury
-De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Light Verse-dichter Ton Peters, met dichter/schrijver Nicolette Leenstra, light-verse dichteres Inge Boulonois en de tweevoudig Nederlands Kampioen Light Verse-dichten Machiel Pomp.
-De selectie-jury selecteert op basis van anonimiteit.
-De selectie-jury selecteert de gedichten die in de bundel worden opgenomen.
-De selectie-jury en een dag-jury en publiek bepalen op 29 oktober 2023 de winnaars. Inzenders waarvan gedichten worden opgenomen in de bundel ontvangen persoonlijk bericht en krijgen een exemplaar van de bundel.
 
3.Publicatie
-Met het inzenden van de gedichten stemt een inzender in met mogelijke publicatie.
-Het copyright blijft bij de auteur.
 
4.Shortlist
De shortlist van de beste inzendingen wordt uiterlijk 1 oktober 2023 bekendgemaakt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

5.Finale
De inzenders waarvan de bijdragen als beste worden beoordeeld worden uitgenodigd hun voordracht in de finale in Emmen te doen op zondag 29 oktober 2023. Extra finale-eis: Van de finalisten verwacht de jury een light-verse gedicht over een actueel item van dat moment.
 
6.Inzenden
-Insturen/mailen van de gedichten is mogelijk tot 01-08-2023.
-Inzendingen kunnen worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of worden gezonden naar Secretariaat STEM., t.a.v. mevrouw H.J. Katerberg, Laan van de Eekharst 213, 7823 AE Emmen.
-Bij de inzending dient men naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.
 
Nadere informatie:
-Stichting Taalpodium Emmen
-www.taalpodiumstem.nl
-Facebook: STEM Taalpodium Emmen
 

lichtegedichtendag2023

Herinnering! Maandag 30 januari 2023 is de jaarlijkse LichteGedichtenDag!
 
De zesde editie alweer. In theater Flint Amersfoort deze keer. Een avondvullend rijmfestijn vol vrolijke verzen en schuddebuikpoëzie. Met de vrolijke maestro Ivo de Wijs, Drs. P-ofiel Erik van Muiswinkel en zelfs Theo Maassen. Met het Amersfoortse multitalent Theo Danes, toptekstdichteres Wietske Loebis en ... onze eigen, onvolprezen Bart Adjudant. Met hilarische liedjes van Katinka Polderman, Johan Hoogeboom en Roel C. Verburg. En dat alles onder de luchtige leiding van Frank van Pamelen en Jan Pieterse.
 
De trailer staat HIER!
 
MarchienBrons2
Foto: Marchien Brons
 
Wie er gisteren niet bij was in Emmen, heeft echt iets gemist!
Het Kampioenschap Light Verse Dichten in Eetcafé Groothuis was weer een bijzonder feestelijke gebeurtenis en niet uitsluitend door de optredens van de acht finalisten die lichtvoetige poëzie van niveau ten gehore brachten. Dit zesde evenement vormde ook een gelegenheid om bekende en nieuwe lightversedichters te ontmoeten! Niemand minder dan Jean Pierre Rawie maakte deel uit van het publiek. Het was de zesde keer dat de organisatie, Taalpodium STEM, het kampioenschap  mogelijk maakte.
 
Ronduit genieten was het. De presentatie was in handen van Machiel Pomp en Eddie Zinnemers. De voordrachten der genomineerden – Peter van der Vlis, Nando Leydes, Bart Adjudant, Niek Kalberg, Hannelly Krutwagen, Niels Blomberg, Koos Dijksterhuis en René Turk – werden muzikaal omlijst door gitaar comedian Roel C. Verburg die dat werkelijk fantastisch deed.
 
Hoewel het lightverseniveau van de deelnemers hoog was, bleek het voor de jury niet moeilijk om tot consensus te komen.
De winnaar dit jaar is Peter van der Vlis uit Amsterdam, jurist en schrijver van de geestige bundel ‘Gnoeglijk en Gazellig’. Als finalist beet hij de spits af en maakte op de jury een ongeëvenaarde indruk. Met kennelijk plezier ontving hij van Ton Peters het ludieke gouden lightversebeen.
 
Peter van der Vlis mag zich nu een jaar lang Nederlands Kampioen Light Verse noemen, een titel die hij met glimmende konen Wim Meyles heeft weten te ontfutselen. Ook de wederom hoogst bescheiden journalist van het DVHN kon zich gelukkig in het oordeel van de voltallige jury (Ton Peters, Machiel Pomp, Nicolette Leenstra en Inge Boulonois) vinden, getuige de kop van het digitale artikel vanochtend: De jury ziet het nu ook: plezierdichter Peter van der Vlis is de Nederlands kampioen Light Verse. (Hier te vinden.) Deze instemming en bovenal die proeve van haar professionaliteit heeft de jury zeer behaagd, hoorde iemand fluisteren in een van de corridors van het etablissement. 
 
Tweede werd de talentvolle Nando Leydes die zichzelf afficheert als chronische dromer en rijmer in programmeertalen. Hij is een nieuwkomer in het lightversecircuit. Aangenaam verrast was de jury door zijn originele invalshoeken. We zullen zeker vaker van hem horen!
 
Niek Kalberg, voorheen tekstschrijver voor radio/tv, nu columnist en zeer gewaardeerd dichter, kreeg de eervolle derde prijs.
Ongetwijfeld ten overvloede: de drie prijswinnaars maken  deel uit van het www.hetvrijevers.nl, het bekende platform met forum dat als kweekvijver fungeert voor puur lightversetalent, voor gedegen versificatiekunst. 
 
Voor het eerst dit jaar is ook een Publieksprijs uitgereikt. Deze trofee heeft de vorm van een artistiek verantwoorde klomp, vervaardigd in een van de ateliers van de kunstzinnige organisatie. Nando Leydes ontving deze onderscheiding uit handen van Machiel Pomp. Het geheel werd afgesloten met een genoeglijk samenzijn en een gezellige en voortreffelijke maaltijd in het eetcafé.
 
Het vrije vers zal deze week in het teken staan van dit kampioenschap. Van elk van de winnaars zal een gedicht op de voorpagina prijken. Juryvoorzitter Ton Peters buigt zich momenteel over het juryverslag. Uiterst spijtig voor hem natuurlijk dat het DVHN dat niet even voorkauwde...  
 
Taalpodium STEM heeft, evenals vorige jaren, een bundel samengesteld met de beste van de ingezonden gedichten: Lichtvoetig VI. De bekende cabaretkenner Kick van der Veer schreef het enthousiaste voorwoord waarin hij en passant een van zijn vroegere kunstjes onthulde. Op de eerste pagina van de bundel treft de lezer trouwens een schitterend gedicht van de zeer geapprecieerde mede-organisator Gezienus Omvlee aan, getiteld ‘Geluksmail’. De vormgeving van het boekje werd verzorgd door Gerard Stout, de kleurrijke tekening op de omslag door Johann Krol.
 
De bundel bevat dichtwerk van 25 dichters en telt 92 blz. ISBN: 978 90 83251974
Lichtvoetig VI (Uitgever Ter Verpoozing) is bij Taalpodium STEM te koop voor €10. Voor  €15 (inclusief verzending) te bestellen via taalpodiummmXoutlook.com (X=@)
Of maak het bedrag over op NL62 RABO 0170 2964 07 t.n.v. Taalpodium Emmen en Lichtvoetig VI valt per omgaande in uw brievenbus. De bundel past in een schoen dus is het straks een prachtig sinterklaascadeau!
 
lichtvoetigVIb
 
 
trofee2
Links de jurytrofee, rechts de publiekstrofee (foto Eddie Zinmnemers) 
 
In de aanloop naar Lichtvoetig (het Nederlands Kampioenschap Light verse-dichten) op 30 oktober bij Eetcafé Groothuis in Emmen, stellen wij de volgende finalist voor: Niels Blomberg!
 
Hij is op 3 juni 1958 geboren te Amsterdam. Naar goede Hollandse traditie begint zijn dichterscarrière rond Sinterklaas.
Als tijdens de Nederlandse les op de middelbare school metrum wordt behandeld, veert hij op. Eindelijk begrijpt hij waarom zijn gedichten niet altijd goed lopen.
 
Onder de naam “Bulkboek” kunnen scholieren in de jaren 70 boeken op krantenpapier kopen. In deze reeks publiceert Drs.P ‘Maak thuis uw eigen tekst in uw vrije tijd zonder schroeven’. Dat resulteert in gedichten met steeds ingewikkelder rijmschema’s.
Rond zijn 40e besluit Niels zijn dichterscarrière wat serieuzer aan te pakken en begint werk op te sturen naar wedstrijden. In 2003 volgt eerste hoofdprijs: de poëzieprijs van zijn woonplaats Almere.
Op 5 september 2006 volgt een tweede hoofdprijs: de benoeming tot waterdichter van het waterschap Zuiderzeeland. Met dit initiatief wil dit jongste waterschap zich profileren, maar ook wil het op deze manier inzage geven in de dagelijkse werkzaamheden.
Gaandeweg worden ook niet-rijmende gedichten afgeleverd. Dat blijkt succesvol: in 2012 wordt een top-100 notering behaald in de Turing nationale poëzieprijs; in 2013 volgt een plaats in de top-20.
Maar diep in zijn hart blijft Niels een plezierdichter. Hij is dan ook heel blij dat als hij in 2017 wordt genomineerd voor Lichtvoetig. En daar blijft het niet bij: sindsdien zit hij steeds in de finale!
Niels schrijft het liefst gedichten met verrassend rijm, zwierig metrum en een vleugje humor. Hij legt het graag uit in een sonnettette.
 
Liefst schrijf ik poëzie met kleine woorden
die niet vermaant en geen taboes doorbreekt
maar alledaags van ’t alledaagse spreekt
een symfonie van simpele akkoorden
 
Ik heb geen grote opdracht te vervullen
zolang ik maar een mondhoek om zie krullen
 
niels
 

drsp trofee rechtenvrijkl

Bericht van Het Heen-en Weerschap 
 
Op woensdag 24 augustus a.s. vieren wij traditiegetrouw de verjaardag van Drs. P op het Amsterdamse Oudekerksplein, ter hoogte van het naar hem genoemde café Quartier Putain op nummer 4. Heinz Polzer zou op deze dag 103 jaar geworden zijn.
 
Op het naburige Drs. P-plein zal Ringo Maurer vanaf 16:30 een aantal minder bekende liederen uit het oeuvre van Drs. P kwinkeleren, waarbij hij zichzelf begeleidt op de mook, alias buikorgel, jammerkast, bretelpiano. Daarna is er ruimte voor de volkszang, waarbij bekende klassiekers als Veerpont, Zusters Karamazov en Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei een opfrisbeurt krijgen. Neemt u vooral uw eigen Drs. P-liederenboek mee, er zijn er talloze in omloop.
 
Mocht u zelf het podium willen betreden: er is nog ruimte voor solo-artiesten. Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tot ziens op 24 augustus op het Oudekerksplein, inloop vanaf 16:00 uur.
 
 

kick

Na een lange onderbreking wordt de podcast light verse voortgezet! Na vier delen met Bas Jongenelen over de geschiedenis van light verse komen er drie bij. Kick van der Veer spreekt daarin met Ivo de Wijs en Frank van Pamelen. 
 
Deel 5 verschijnt morgen, 3 mei,  online.  Belangrijkste dichter van deze aflevering is Kees Stip. 
 
Deel 6 volgt een week later. Dan is er aandacht voor: Driek van Wissen, De Tweede Ronde, Simon Knepper, Versvormen, Kees Torn, Het Rijmschap, Drs. P, Theo Danes.
 
Tot slot deel 7.  Op 17 mei wordt gesproken over: Werkwijze, Kees van den Heuvel, Het Vrije Vers, Inge Boulonois en andere lightversevrouwen, Erik van Muiswinkel, wederom Drs. P, Het Heen- en Weerschap en Katinka Polderman. 
 
Dringend aanbevolen!
 
 
 
cover thuis bij onze 
Een prentenboek voor alle leeftijden, met heerlijke versjes, prachtige illustraties, in een fraaie vormgeving. 
De versjes zijn van Arjan Keene, illustraties van Annet Muller, de vormgeving is verzorgd door Zhizhong Keene. Een familieproject.
 
Ter (voor)leesbevordering, geschikt als kado ook, en een waar pronkstuk op de salontafel bovendien. Een boek over taal, het spelen met taal, over fantasie en hoe je als kind naar de wereld kijkt. Over groter worden, over samen of alleen nieuwe dingen ontdekken, over afscheid nemen. En dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je vandaan komt.
 
Uitgegeven in eigen beheer, met een bijdrage van het Nederlands Letterenfonds.
Stevig papier, full-colour, layflat-uitvoering, 24x34 cm, 42 p., EUR 20,-
 
 
Een paar versjes uit het boek:
 
Onze slak is niet erg vlug
Hij draagt zijn huisje op zijn rug
Probeer het maar eens ... zie je wel?
Dan ben jij ook niet zo snel!
 
Onze kangoeroe weet alles van alles
Weet altijd waarom iets het geval is
Met elk probleem kan ik naar haar toe
Zij is mijn alleskan-goeroe
 
Mijn geldwolf heeft een mond zo breed
Omdat hij kassa-lades eet
Als ik met hem ga winkelen
Gaat hij steeds harder rinkelen
 
 
INFO/BESTELLEN
Verdere info en bestelformulier alhier:
 
FILMPJE
Op de site ook o.a. een filmpje met voorbeelden:
 
LichtvoetigV
Afbeelding: Stem Taalpodium Emmen
 
STEM (Stichting Taalpodium Emmen) organiseert LICHTVOETIG VI, het zesde Open Nederlands Kampioenschap Light Verse-dichten.
 
Het kampioenschap bestaat uit twee onderdelen:
 
-inzending van 3 gedichten in een vaste vorm
 
-een openbaar optreden voor publiek en een deskundige jury op zondag 30 oktober 2022 om 14.00 uur bij Eetcafé Groothuis, Stationsstraat 75 in Emmen.
 
Van de beste ingezonden gedichten wordt door STEM een light verse-gedichtenbundel uitgebracht.
Aan de wedstrijd is voor de eerste prijs een geldbedrag verbonden van € 300,-- de tweede prijs bedraagt € 200,-- en de derde prijs bedraagt € 100,--.
Tevens is er een publieksprijs ingesteld.
 
Wedstrijdreglement:
 
Meedoen kan onder de volgende voorwaarden:
 
1.Vorm en inhoud
 
De jury verwacht inzendingen van drie niet eerder in druk verschenen light verse-gedichten in een vaste vorm. Met vaste vorm wordt bedoeld o.a. het ollekebolleke, de sonnettette, een sonnettine, een sonnet in welke vorm dan ook, de villanelle, het onzijn of wat er op dit gebied ook maar gebruikelijk is.
Zie voor de definitie van Light Verse: www.hetvrijevers.nl/index.php/over-light-verse en voor de versvormen bijvoorbeeld Versvormen, leesbaar handboek van Drs P.
-De gedichten dienen te worden geschreven in het Nederlands of in een streektaal.
 
2.Selectie-jury
 
-De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Light Verse-dichter Ton Peters, met dichter/schrijver Nicolette Leenstra, light-verse dichteres Inge Boulonois en de tweevoudig Nederlands Kampioen Light Verse-dichten Machiel Pomp.  
 
-De selectie-jury selecteert op basis van anonimiteit.
-De selectie-jury selecteert de gedichten die in de bundel worden opgenomen.
-De selectie-jury en een dag-jury en publiek bepalen op 30 oktober 2022 de winnaars. Inzenders waarvan gedichten worden opgenomen in de bundel ontvangen persoonlijk bericht en krijgen een exemplaar van de bundel.
 
3.Publicatie
 
-Met het inzenden van de gedichten stemt een inzender in met mogelijke publicatie.
-Het copyright blijft bij de auteur.
 
4.Shortlist
 
De shortlist van de beste inzendingen wordt uiterlijk 1 oktober 2022 bekendgemaakt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 
5.Finale
 
De inzenders waarvan de bijdragen als beste worden beoordeeld worden uitgenodigd hun voordracht in de finale in Emmen te doen op zondag 30 oktober 2022.                                
Extra finale-eis: Van de finalisten verwacht de jury een light-verse gedicht over een actueel item van dat moment.
 
6.Inzenden
 
-Insturen/mailen van de gedichten is mogelijk tot 01-08-2022.
-Inzendingen kunnen worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of worden gezonden naar Secretariaat STEM., t.a.v. mevrouw H.J. Katerberg, Laan van de Eekharst 213, 7823 AE Emmen.
-Bij de inzending dient men naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.
 
Nadere informatie:
-Stichting Taalpodium Emmen
-www.taalpodiumstem.nl
-Facebook: STEM Taalpodium Emmen
 
WWDW
winnaars WWDW2022
Voor de 26e keer organiseerde Bibliotheek Almelo de jaarlijkse Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Het in te zenden gedicht diende ergens de door een gastdichter gegeven regel te bevatten.
 
Dit jaar was het de beurt aan Dorine Wiersma – zij werd door de vorige gastdichter, Mylou Frencken, uitgenodigd om deze regel te bedenken. Wiersma kwam met de volgende regel: “Het allerbeste is nog altijd rustig blijven”.
 
Er zaten helaas dit jaar geen prijswinnende gedichten van bekende dichters van Het Vrije Vers bij, hoewel Robin Veen onlangs nog meestreed in de finale van het laatste kampioenschap ‘Light verse dichten’ en ook Onno-Sven Tromp bij velen van de Vrije Vers-dichters al geen onbekende meer is.
Remko Koplamp maakte, na zijn vorig jaar behaalde eerste plaats, deel uit van de jury.
 
Na het spannende aftellen (de 10 overgebleven genomineerden werden van plaats nr. 10 tot aan de uiteindelijk eerste plaats naar het podium geroepen on daar hun gedicht voor te lezen) kwamen de volgende dichters op de eerste drie plekken terecht:
 
Op 3: Onno-Sven Tromp met onderstaand vormgedicht:
 
 
Jij kwam en
liep vanuit het
niets mijn leven
binnen, je was een
zon die licht schonk
aan een grijze dag.
Mijn denken stokte
en ik was totaal van
slag, ik raakte in
een paar
seconden
buiten zinnen.
Het allerbeste is nog altijd
rustig blijven, hoe vaak had ik dat
al niet in mezelf gezegd? Waarschijnlijk
overtuigde het me toch niet echt, want ik
besloot meteen een vormgedicht te schrijven.
Ik greep mijn kroontjespen en maakte
weidse krullen, ik schetste jouw
contouren met de grootste
sier. Je beeltenis verscheen in
letters op papier, met jou kon ik
gemakkelijk een schrijfvel vullen.
Ik schiep je hoofd, om daarna zwierig af
te zakken langs je haren, oren, schouders,
armen en je rug. Ik kwam wat traag op gang
maar later ging het vlug, ik kreeg de smaak van
jouw figuur steeds meer te pakken.
Pas bij je onderlichaam
moest ik op gaan letten,
mijn pen gleed eerst nog
vlot en stijlvol langs een
been, om hortend uit te
komen bij je kleine
teen: ik had de
eer om daar
de laatste
punt te zetten.
 
 
Op 2: Tineke van Roozendaal met:
 
La vida es ahora
 
la vida es ahora
we nemen het verleden mee
in ons lichaam, in onze geest
als een kracht, als een trauma
wat geweest is, is geweest
 
la vida es ahora
we weten niet wat komen gaat
flux of een vreemd magnetisch veld
een komedie of een drama
grillig als het klimaat
 
la vida es ahora
onstuimig vloeit het water richting zee
het allerbeste is nog altijd rustig blijven
en leren leven met corona
we bewegen met de getijstroom mee
 
En op 1: Anje Gnodde met:
 
Ochtend
 
Je voelt je traag vandaag,
het bloed stroomt stroperig
door je aderen, een aangename
suis zoemt in je hoofd.
 
Maar de wekkerradio gilt moord
en daarna brand en dan een botsing
op de snelweg richting Zeist.
Je gaapt jezelf uit bed.
 
De sokken doen aan partnerruil,
je spijkerbroek besloot een
koffievlek te nemen, spottend
grijnst een bloes met alle rimpels
die ze maken kan.
 
Geen ontbijt, het laatste brood begon
een tuintje in de kleuren blauw en groen.
Een haastig glaasje water spartelt koud
je slaperige slokdarm in.
 
De Gazelle in de schuur
staat nog in meditatiestand;
in zacht contact met moeder aarde,
volledig uitgeademd, leeg.
 
Je zou willen sprinten als een hinde
maar hobbelt als een gans naar
de verlaten halte van de bus.
 
De winterwind slaat zijn armen
om je schouders, zet zijn tanden
in de randen van je oren, lispelt
lijzig dat het zo oneerlijk is.
 
Dan vliegt er rood voor je ogen.
Het landt op de kale arm van een eik,
vouwt zijn vleugels op, spert zijn snavel
open en zingt - het is duidelijk
te verstaan - het allerbeste is nog altijd
rustig blijven.

De overige ereplaatsen waren voor resp: Henny Huveneers (!0), Astrid Arns (9), Monica Boschman ((8), Robin Veen (7), Ben Sloot (6), Gerda Koppelman (5),  en Karen de Boer (4)
 
gelukkignu
©IB
 
kick
Kees Stip, Drs. P, Driek van Wissen, Charivarius, John O’Mill en vele andere light verse-dichters zijn niet meer onder ons.
Maar Frank van Pamelen, Ivo de Wijs, Levi Weemoedt, Inge Boulonois, Kees Torn, Theo Danes, Jaap van den Born, Jaap Bakker, Gezienus Omvlee en nog veel en veel meer anderen zijn er nog steeds en schrijven lichte gedichten. Het is een populair genre. Het is toegankelijk, vaak humoristisch en meestal beknopt. In een regeltje of vier is een licht gedicht al vaak af.
Voor de Andermansveren-podcast sprak Kick van der Veer uitgebreid met literatuurhistoricus Bas Jongenelen. Hij verdedigt onder meer zijn stelling : "de Nederlandse literatuurgeschiedenis begint met light verse".
Iedere dinsdag om 11.30 een nieuw deel. Deel 1: 28 december. Andermans Veren radio NPO Radio 5. Ook op spotify en andere podcastkanalen!
 
wwAlmelo
 
Almelo, 17 december 2021
Dichtwedstrijd 2022
 
Beste dichter,
 
het allerbeste is nog altijd rustig blijven
 
is de zin, die Dorine Wiersma bedacht heeft voor de 26e Willem Wilmink Dichtwedstrijd. De gastdichter van 2021, Mylou Frencken, heeft Dorine Wiersma gevraagd als gastdichter voor 2022. 
Vorig jaar heeft u een gedicht ingestuurd met de zin: “jij komt bij me binnen”
 
Helaas hebben we toen voor de 2e keer de feestelijke prijsuitreiking in de Bibliotheek Almelo moeten annuleren en de winnaars via film bekend moeten maken. Toch zijn we blij dat we nu in nog steeds deze vreemde periode, de dichtwedstrijd wel kunnen starten, en dichters misschien juist extra stimuleert om een gedicht in te sturen. 
Op dit moment gaan we er vanuit dat deze feestelijke middag op zondagmiddag 13 maart 2022 wel door kan gaan. Hopelijk hebben de meeste mensen hun boosterprik dan gehad en zijn de besmettingen weer flink gedaald.
 
Wij hopen ook deze editie weer een inzending van u te mogen ontvangen, zodat de Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2022 ook dit keer een succes wordt. De bedachte regel moet er letterlijk en ongewijzigd in voor komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast, maar deze moet onderdeel zijn van het gedicht. Er kan slechts één gedicht ingezonden worden. 
 
U kunt dit tot en met zondag 27 februari 2022 sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD  Almelo.
Door het insturen van een gedicht geeft u toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking. 
 
Over Dorine Wiersma
Dorine Wiersma (Harderwijk, 1967) studeerde aan het conservatorium klassiek gitaar. Zij schreef veel teksten en muziek voor andere artiesten. Vanaf 1999 vormde ze met Barbara Tiggeler het duo “De Doos”. In 2003 stond ze als soliste in de finale op het Leids cabaretfestival. En in 2009 ontving ze de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Stoute Heleen, een anti-ode aan Heleen van Royen. Met Mylou Frencken maakte en speelde ze de voorstelling “Waagstukken”.
 
Met vriendelijke groet,
 
Ellen Lamberts
Bibliotheek Almelo
 

NielsBlombergXL

'LX gedichten' is de derde bundel van Niels Blomberg (Amsterdam, 1958). Niels woont in Almere en werkt als natuurkundige in de ICT-sector. Pas op latere leeftijd begon hij te dichten en creëert zowel gebonden als vrije verzen, niet exclusief in het Nederlands, ook in het Engels. Zijn poëtische doorbraak dateert van 2003, toen hij de Almeerse Poëzieprijs won. Vanaf 2006 mag hij zich officieel waterdichter van Waterschap Zuiderzeeland noemen, een functie waaruit zijn eerste twee bundels, 'Meer waterdicht' (2010) resp. ‘Woordenstroom’ (2015) zijn voortgekomen. 
Zijn schreden op de Parnassus werden gestimuleerd door dichtersvereniging Aldichter, door Het vrije vers en door lessen van de bekende dichter Co Woudsma. Een en ander leidde onder meer tot het winnen van de Shakespeare-sonnettenwedstrijd met 'Seizoenen' in 2016 te Gent. 
Meermaals prijkte zijn naam in de top 100 van de befaamde Turing Poëzieprijs, op de shortlist van de Willem Wilmink Poëzieprijs en van het Kampioenschap Light Verse te Emmen. In genoemde plaats werd Niels recent gelauwerd met de derde prijs (ex aequo Robin Veen). Het juryrapport illustreerde de impressie die zijn literaire input had gemaakt met: “Wie ziet nou kans om in ‘Insomnia’, vernoemd naar een vers van J.C. Bloem, de slapeloosheid uiteindelijk te laten rijmen op Willem-Kloosheid?”
 
De Romeinse letters LX in de boektitel corresponderen met Niels’ leeftijd toen hij de selectie, zijn beste zestig gedichten, bundelde. Dat er eerst nu, naast op zijn blog waterdichter.blogspot.com, meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven, is het gevolg van ziekte. Hoog tijd dus voor een bespreking. Op de cover van LX gedichten, een uitgave in eigen beheer, prijkt een foto van een wit brughek, gespiegeld in water. Meestal laat zo’n reflectie minder zien, maar hier niet: een zwemmende vrouwtjes eend vormt een klein maar intrigerend detail. Mogelijk een symbolische hint naar het feit dat Niels deze bundel aan zijn vrouw Henriette opdroeg van wie het idee voor de bundel afkomstig is….
 
Toen hij de selectie maakte, hield hij zich ruim twintig jaar min of meer serieus met poëzie bezig. Naast elk opgenomen gedicht is bondig vermeld wat de aanleiding vormde tot het schrijven. Door deze toevoegingen krijgen lezers niet alleen een boeiend inkijkje in zijn dichtersloopbaan en -ontwikkeling, maar eveneens in het belang en de gevoelswaarde van bepaalde gedichten voor de dichter zelf.
 
Ongeveer een derde van de gedichten in de bundel vormen vrije verzen, waarvan twee Engelstalige. Het merendeel echter is gebonden en daarvan komen sonnetten het meest frequent voor. Verder passeren kwintijn, rondeel, villanelle en zelfs een rederijkersballade de revue. 
De lezer krijgt eerst gebonden verzen geserveerd. ‘Oud zeer’ bezit, aldus Niels, ongeveer de stijl die hij zoekt. Vier regels uit dit rondeel: ‘Ik voel me heel alleen / met honderdduizend spoken / onzichtbaar weggedoken / als lijken in het veen’. Ook vrije verzen lardeerde hij met stijlvolle metaforen als ‘Verlichte vensters slaan wakken in het duister / kijkdozen van geborgenheid / cocons waarin vlinders voor eeuwig vliegen’.
 
LX gedichten herbergt ook een pi-sonnet, i.e. een klinkdicht gebaseerd op de benadering van het irrationele getal 3,1415. De cijfers corresponderen met het aantal regels van de strofen. Niels schrijft elk jaar zo’n sonnet voor Pi-dag, 14 maart. Voor 2017 was dat het bijzondere ‘Warrelwereld’, dat zijn ziekte belicht. 
 
Of het nu vriest, of meer lijkt op de tropen,
ik ga tussen de middag altijd lopen,
een rondje op het industrieterrein.
 
De wereld om mij heen begint te draaien.
 
Ik kan niet door, nee echt van kans geen schijn.
Het voelt nog instabieler dan bezopen,
met evenwichtsproblemen die mij nopen
te wachten tot er and’re mensen zijn.
 
De wereld zal zijn rondjes blijven draaien
 
en ik laat al mijn kopzorgen verwaaien.
Ik sta weer met twee benen op de grond.
Mijn evenwichtsorgaan laat mij soms zwaaien,
maar toch ben ik nog lang niet naar de haaien.
Ik loop nog heel wat middagpauzes rond.
 
De topics in de bundel variëren rijkelijk: van lachgas tot klimaatverandering, van vingertoppen tot keukenla, van oliebollenvet tot toiletkwartje. Vanzelfsprekend bezingt Niels herhaaldelijk het water. Door Shakespeare’s vermaarde Sonnet 18 liet Niels zich tot ‘Seizoenen‘ inspireren, een inhoudelijk én formeel schitterend shakespeariaans sonnet waarin, anders dan bij de illustere schrijver, ruimte is voor gedachten van een vrouw.
 
“Shall I compare thee to a summer's day?”
Zijn vraag klinkt haar belezen en belegen.
Ze zegt beleefd maar onomwonden: “Nee”,
want lome zomerdagen staan haar tegen.
 
Ze wil hem wekken als de lentezon,
hem overladen met haar lentebloesem,
hem sleuren uit zijn winterslaapcocon,
en liefderijk verwarmen aan haar boezem.
 
Ze wil beminnen als de najaarswind,
de dorre blad’ren in zijn hoofd verwaaien.
Ze wil zijn muze zijn, en zijn absint.
Ze wil de vonk zijn van zijn lichterlaaie.
 
Hij is verward, begrijpt niet wat ze wil.
Zijn hart wordt door haar antwoord winterkil.
 
‘Tijd’, een toepasselijke reflectie‘ op duur, rondt  LX gedichten af. Het is een Nijmeegse sonnet, een inventie van dé grote pleitbezorger voor vormvaste poëzie, Cees van der Pluijm, en telt slechts twee rijmuitgangen.
 
Uren, dagen, maanden, jaren;
ach, u weet wel: Rhijnvis Feith.
  
Filosofen navelstaren,
trachten – wijl het Al verglijdt –
zijn geheim te openbaren,
maar het Al wil weinig kwijt.
 
Snelle pas en grijze haren
is het beeld dat Hooft bereidt.
 
Wetenschapsbeoefenaren
hebben zich totaal gewijd
aan hun theorie van snaren,
maar die mist nog kwaliteit.
 
Dichters die de tijd verklaren
leven voort in eeuwigheid.
 
Een Nijmeegs sonnet wijkt in zowel lay-out als strofe-indeling van sonnetten af en vormt door de inhoudelijke restricties een van de moeilijkste typen. Alsof deze uitdaging nog niet voldoende was, heeft Niels aan de twee rijmklanken ‘onoogrijm’ toegevoegd: de rijmende woorden op ‘ijt’ bezitten een andere uitgang. Kortom, een tour de force pur sang!
 
In het juryrapport van Emmen werd Niels geafficheerd als ‘de vormvirtuoos uit Almere’. Persoonlijk vind ik dat zijn talent in deze bundel voor het gebonden genre net iets meer tot zijn recht komt. Daarin vallen de woorden precies op hun plaats en smeden vorm en vent een hecht poëtisch bouwwerk. Maar misschien is de manier waarop gebonden en vrije poëzie zijn samengebracht, niet zo geslaagd. De lezer krijgt na een stuk of tien gebonden verzen plots een vrij exemplaar voorgeschoteld. Dat betekent overschakelen naar een andere leesmodus. Aansluitend lopen beide soorten meer door elkaar heen. Mij voegt dat niet zo. Mogelijk was het beter de twee genres onder verschillende hoofdstukken te scharen. 
 
Dat neemt absoluut niet weg dat er alles bij elkaar veel moois te lezen staat in Niels’ laatste boreling. Hij heeft een aangename dichtstijl waar met een zekere regelmaat subtiele lichtvoetigheid en weemoed doorheen sijpelen. Prijzenswaardig is zijn versificatiekunst: die beheerst hij tot in de puntjes. 
Wie na het zestigtal meer wil lezen verwijs ik graag naar waterdichter.blogspot.com waar de lezer zijn/haar hart kan ophalen. 
 
Niels Blomberg (2018). LX gedichten. Gigaprint. 238 blz.€ 15,00  ISBN 978 90 828263-2-6
Te bestellen via e-mail naar infoXwaterdichter.nl (x=@)  
 
Sportgedichten
Sportgedichten
Een sportsonnettenkransenkrans
 
Sportliefhebber? Poëzieliefhebber? Beide?! Er komt weer een nieuwe sonnettenkransenkrans aan. Over sport. 196 (+15) sonnetten over 196 Nederlandse sporters in een rijk geïllustreerd boek. Soms serieus, soms curieus, vaak met een flinke knipoog. Ideaal voor op nachtkastjes, salontafels en wc's. De komende weken te bestellen voor de nu nog gereduceerde prijs van €17,50. Koop er 5, nee ... koop er 10, zodat je het komende jaar alvast een origineel prachtcadeau hebt op verjaardagen. Leg ze onder kerstbomen en geef ze gul aan eenzame buurmannen (m/v).
 
 
De gedichten over o.a. Joop Zoetemelk, Jackie Groenen, Kees Akerboom sr, Sjoukje Dijkstra, Bibian Mentel, Rico Verhoeven, Sifan Hassan, Ranomi Kromowidjojo, Sylke Haverkorn, Max Verstappen, Wim van der Horst, Jannes van der Wal, Berry van Aerle, Boet van Dulmen, Eva de Goede, Willy Stähle, Ted van der Parre, Floris Jan Bovenlander, Kiki Bertens en Epke Zonderland zijn geschreven door:
Anneke Haasnoot, Anne-Marie Maartens, Ans Ans Van Liempt, Bas Jongenelen, Adjudant B, Christiaan Abbing, Danielle Van Den Heuvel, Femke Dunning, Jan de Jong, Heink van Beers, Hannelly Krutwagen, Inge Boulonois, Ingrid van den Oord, Irene HeijbIom, Jace Van de Ven, Jan van Peer, Maarten Van Hooft, Machiel Pomp, Martin Hulsenboom, Michiel Peters, Arjan Keene, Nelleke Moser, Peter Knipmeijer, Ralph Posset, Ramon Strik, Remko Koplamp, Renate van Klinken, Rene Schlijper, Rob De Keijzer, Vincent Baaijens, Marino van Liempt e.v.a.
 
‘Sportgedichten’ kost tijdelijk €17,50 incl. verzenden. Na deze intekenperiode wordt de prijs €21,10. Deel dit bericht en bestel daarna je boeken hier: https://stichtingkorreltjezeezout.nl/bundels/
 
 
emmen
 
 
drsp trofee rechtenvrijkl
 
Op 24 augustus, is het weer zover: dan wordt  de geboortedag van Heinz Polzer op het Drs. P-plein te Amsterdam herdacht. Dit plein bevindt zich voor de deur van koffiehuis-café Quartier Putain, Oudekerksplein 4 in Amsterdam.

Vanaf half 4 in de middag kan men zich daar verzamelen om een hommage te brengen aan Drs. P. Er is muziek, drank en Zwitserse kaas. Iedereen is welkom en neem vooral de liedbundels mee!

 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Bedrijfsfilosofie

aronskelk2
Animatie: IB
 
De dood brengt leven in het uitvaartwezen
De clientèle die gestadig groeit
Waardoor de branche als nooit tevoren bloeit
Is met de dienstverlening zeer tevreden
Want achteraf is nooit protest gerezen
Of stonden klanten op die moeilijk deden
 
De lijkbezorging werkt naar oude zeden
Daar ook de klant nieuwlichterij verfoeit
Met verzen, zang, gebed, muziek die vloeit
Of teksten, ingetogen voorgelezen
Wordt door het kraaiengilde fijnbesneden
Een dode vast de hemel in geprezen
 
Er zijn per uitvaartzaak wat eigen wetjes
Maar overal geldt: Opgeruimd Staat Netjes