marino
 
Marino van Liempt ('s-Hertogenbosch, 1970) is docent Nederlands en schrijver van gedichten, liedjes en theaterteksten. Van zijn hand verschenen twaalf werken, waaronder theaterstukken en vijf dichtbundels. Hij werkte mee aan verschillende sonnettenkransenkransen. Onder redactie van hem en Bas Jongenelen zag in 2021 het fraaie boekwerk ‘sportsonnetten – een sportsonnettenkransenkrans’ het licht. Dat kranswerk bevat 211 gedichten over Nederlandse sporters.
 
Recent is er een nieuwe bundel van hem uitgekomen en wel ‘Seks, Drugs en Rock ’n Roll’. Het is een door vormgever en leeftijdgenoot Leonard Hamers geïllustreerde bundel met drie sonnettenkransen over hun midlife-perikelen. Uit de inleiding: De niet langer te ontkennen grijze haren in je uitgedunde bosje of die hele verrekte pruik is al verzilverd. Het kermend kreuntje bij elke aan niets grenzende vorm van inspanning. De verhalen tijdens het geagendeerde biertje zijn een echo uit een steeds stoffiger verleden. Het is-dit-alles?-gevoel en jezelf ervan overtuigen dat je ‘heus nog wel leuke dingen doet, hoor'.
 
Het is een bundel vol midlife-lol, geput uit eigen ervaring en verbeeld in klinkdichten met oogstrelende illustraties. Marino en Leonard hebben op deze originele manier in kaart gebracht wat hen bezighoudt en -hield. Tweeënveertig dagen bedachten ze woorden en beelden, elke dag één sonnet met illustratie. In de drie sonnettenkransen met de drie midlifethema’s Seks, Drugs en Rock ’n Roll zal de lezer ongetwijfeld zichzelf herkennen.
 
Uit de bundel twee klinkende sonnetten, met illustratie. 
 
koelkastkaas
 
2.5. KAAS
Je geeft je over aan een stout pleziertje,
in ’t donker ’s nachts, nadat je op gevoel plast,
dan sta je halluf slapend voor de koelkast
en plots staat ’t koelkastdeurtje op een kiertje
 
Je hand zoekt naar de stolp, volautomatisch
en dan begint het snaaien, kleine plukjes,
smul stuk voor stuk gestolde stukgelukjes:
gruyère, brie en stiltonvariaties
 
Werktuiglijk kauwend zie ik in dat ’t worstkaas-
scenario zal zijn dat alles opraakt,
terwijl ik met mijn bijters door de korst raas
 
Oh kaas! Van grassig, notig tot verrot.
Oh kaas, die zweet of die naar eikelkop smaakt,
je winkelt in de winkel van genot
 
verhalenmar
 
2.11. VERHALEN
Je wilt soms focus, soms wil je verward,
je spoort naar zin of laat je juist verdwalen,
weet wát j’ ook zoekt, je vindt het in verhalen,
oh speelman, dichter, troubadour, oh bard
 
’t Publiek zit rond het kampvuur en beweegt
met elke wending van de Man van ’t Woord.
Nog eentje voor het slapen dan? Akkoord.
De zorgzak van de dag wordt zo geleegd
 
Juist dit is wat ons onderscheidt van dieren:
de mens kan honderdduizend levens leiden,
ontsnapt in boeken als het leven sucks
 
Plezier dat laat zich vinden in papieren,
ben lezer, luisteraar, laat je verleiden,
dus slik een pil, of liever: meerd’re stuks
 
De bundel kost €15 exclusief porto en kan, evenals andere boeken van Marino, besteld worden via www.marinovanliempt.nl 
 
 
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

ArcheologenvondstDe daverende klap en de diverse nageluiden in mijn kamer werden veroorzaakt door een vallend fotoportret van mijzelf, in de val breekbare bibelots meesleurend, wat noopte tot (reeds lang noodzakelijke) opruimwerkzaamheden, waarbij mijn gevloek onderbroken werd doordat mijn oog viel op een hoekje vergeeld papier dat onder het bureau uitpiepte en dat ik voorzichtig en met enige moeite (waarbij toch enige scheuren ontstonden door de hardnekkige vasthoudendheid van het meubel, ooit aangeschaft voor een billijke prijs in een kringloopwinkel) er onder uit wist te trekken en dat tot mijn blijde verrassing een reeds jaren verloren gewaande pagina van de Volkskrant van zaterdag 29 december 2001 bleek te zijn, die de uitslag bevatte van de poëziewedstrijd, uitgeschreven naar aanleiding van het einde van de snip en de introductie van de euro en niet alleen dat: afgezien van het winnende gedicht van de winnares Ingrid Wolff werden op deze pagina achttien van de beste verzen gepubliceerd, waarbij twee namen opvielen omdat we ze kennen van Het vrije vers, te weten ikzelf en Frits Criens, dus die wil ik jullie niet onthouden en bij deze krijgen ze alsnog de landelijke bekendheid die ze toen al verdienden.
Dit was nou een volzin.