Jong geleerd en oud gedaan
Kun je zoiets misverstaan?
Het is gecompliceerd
Eerst ging ik uit met Geert, maar toen
Zag ik de blik van Koen
En ging het met hém doen, maar Klaas
Bleek hem daarna de baas
Dat duurde kort helaas, maar Piet
Verlichtte mijn verdriet
Een ander hoef ik niet, ik blijf
Dus bij zijn heerlijk lijf
Al is hij ook al vijftien jaar
- Dat vindt men een bezwaar -
Als broer aan mij geparenteerd:
Niemand kan mijn Piet verslaan
Als volleerde lustkompaan

Sloof ik me daarvoor uit? Niemand die gemerkt heeft dat in het schema van de Luc Bat, die ik vorige keer uitlegde, een regel te veel stond.
Die Luc Bat kun je zo lang maken als je wilt en als je hem vooraf laat gaan en afsluit met een couplet met een enkel rijm en regels van zeven lettergrepen, heet hij een Song That Luc Bat.
Simpel omdat Luc Bat, zoals jullie nog weten, ‘zes-acht’ betekent en  Song That ‘dubbel-zeven’.
Er zijn voorschrifen over toonhoogte die in onze taal niet toepasbaar zijn, maar om het niet te simpel te maken schrijf ik dus onverbiddelijk voor dat de Luc Bat uit jamben en de Song That uit trocheeën moet bestaan, zoals in dit voorbeeld. Hier een schema, hoeven jullie niet terug te bladeren naar de Luc Bat:

_ _ _ _ _ _ a
_ _ _ _ _ _ a
_ _ _ _ _ b
_ _ _ _ _ b _ c
_ _ _ _ _ c
_ _ _ _ _ c _ d
_ _ _ _ _ d
_ _ _ _ _ d _ b
_ _ _ _ _ _ a
_ _ _ _ _ _ a

 

 

 

 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Kees Stip Prijs 2012

 

 






Tijdens de toch nog feestelijke presentatie van het afscheidsnummer van KortVerhaal in Amsterdam werd tevens voor de eerste keer in zeven  jaar weer de Kees Stip Prijs, de belangrijkste literaire prijs voor light verse, uitgereikt.
Uiteraard aan een medewerker van Het Vrije Vers en wel aan onze redacteur Jaap van den Born, voor zijn gehele oeuvre.
Traditegetrouw gebeurde de uitreiking door de vorige winnaar, Frank van Pamelen, die in zijn toespraak vergeefs een logische frequentie in de uitreikingsperioden poogde  aan te brengen en refereerde aan de vorige winnaars * waarbij bleek dat nepotisme bij de keuzes een rol speelde, aangezien de voorvorige winnaar, Kees Jiskoot,  hem  als huisarts persoonlijk op de wereld geholpen had. Toen hij begon uit te leggen waarom nu juist Jaap van den Born in aanmerking kwam voor deze prestigieuze onderscheiding raakte hij helaas de draad van zijn betoog kwijt en verviel in jammerlijk gehakkel.
Hierna overhandigde hij de prijs, die bestaat uit een bokaal met een daarin gegraveerd kwatrijn, geschreven door de vorige winnaar, aan de laureaat die maar met moeite zijn verbittering wist te verbergen toen hij hoorde dat er geen geldbedrag aan de onderscheiding verbonden was.
Het door Frank van Pamelen met heldere stem voorgedragen kwatrijn luidde:

'Je keet als Kees met onze mooie taal
Je stunt als Stip met vorm en eigen wijs
Jaap van den Born, jij kunt het allemaal
Wij prijzen jou terecht met deze prijs’

Hoewel de geprezene in zijn korte dankwoord toch echt meende te lezen

'Dit ding is voor Jaap van den Born
Want, hoewel hij werd geprezen
Is het honend afgewezen
Door de betere Kees Torn’

De gelauwerde bracht in zijn dankwoord verder hulde aan de redactie van Kortverhaal en prees ze dat ze op de gelukkige gedachte waren gekomen hem te vragen dit jaar de jury samen te stellen voor de Kees Stip Prijs die met hun keuze hun onpartijdigheid overtuigend hadden aangetoond. 
Kees Jiskoot, een vorige winnaar,  stelde nog jaloers vast dat de hem uitgereikte bokaal een stuk kleiner was, waarmee deze mooie avond een bevredigend slot kreeg, waarna de dichter Ko de Laat de de prijspoëet met harde hand de deur uitzette, omdat hij ‘dat hooghartige smoel niet langer meer verdroeg’, zoals hij het uitdrukte, ongetwijfeld de aanzet voor een vrij vers.
Ter geruststelling: stroomstoringen onderweg en het in kille windvlagen en  regenbuien op ingezette bussen wachten met zijn bokaal, waarbij beide schoenen lek bleken, brachten de dichter weer enige bescheidenheid bij naar ons vandaag bij de redactievergadering bleek. 

*Sinds 1985 is de prijs uitgereikt aan Drs. P, Driek van Wissen, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Nelis Klokkenist, Patty Scholten, Kees Jiskoot en Frank van Pamelen.

Lees meer...