Het aantal regels van dit vers is 8, maar eigenlijk 4.
?
Het betreft hier een vierregelig versje bbbb in pentameter, maar door de regelverdeling schuift een binnenrijm a elke keer een plaats op. In aantallen jamben ziet dat er zo uit:
1
4
2
3
3
2
1.

De versvorm Retour telt 3 strofen: de eerste heeft 2 regels, de tweede drie regels en de laatste strofe is vierregelig. Het rijmschema is  ab abc bcac. De aardigheid van deze vorm bestaat eruit dat het gedicht eindigt met het beginwoord (de beginwoorden), maar dan wel in verschillende betekenis.

Gedicht waarvan de beginletters van de regels een naam, woord, spreekwoord of zin vormen. Het is uiteraard ook mogelijk om een acrostichonsonnet, -ollkebolleke of -ballade te maken.

Het scharnier, ontwikkeld door Drs. P, bestaat uit twee kwatrijnen. Daar tussenin staat een afzonderlijke regel die zowel naar inhoud als naar vorm de afsluiting is van het eerste kwatrijn als het begin van het tweede. Zo ontstaan er eigenlijk 2 kwintijnen met het rijmschema abaab babba. Beide kwintijnen moeten een sterke inhoudelijke verband hebben. De uitdaging zit hem in het vinden van een regel die zowel afsluiting als begin kan zijn. 

De bijstand is een vondst van Drs. P. Het is een negenregelig gedicht waarin een vooraf gekozen tweelettergrepig woord de hoofdrol speel. Zie verder het voorbeeld.

Het soudijn is een versvorm met een vrij aantal regels, maar met één of meerdere woordspelingen. Vaak bevatten soudijnen dan ook rijkrijm.

De versvorm Soudijn bestond nog niet officieel, maar werd toch al sporadisch toegepast in het light verse. En dan wordt het ingewikkeld: de versvorm werd echt bedacht door Karel Soudijn (psycholoog te Tilburg en lid van het KUB-cabaret waar ook Pieter Nieuwint lid van was). Pieter Nieuwint bedacht de naam. Hij was ook de eerste die de versvorm veelvuldig toepaste in een boekwerk.

De biling is een gedicht waarin tweetalige woorden worden gebruikt als rijmwoord. Met die rijmwoorden worden twee verschillende gedichten gemaakt die vervolgens worden gepresenteerd als één gedicht.

De titelwoorden van deze door Drs. P bedachte versvorm, vormen een vaste woordcombinatie, bijvoorbeeld: stel & sprong, vader & zoon, leuk & aardig of c & a. Een stel & sprong begint met het eerste woord van deze combinatie en eindigt met het laatste woord ervan. Een stel & sprong telt vier regels. Als metrum wordt meestal jambe gebruikt.

Gedicht geschreven met vooraf opgegeven rijmwoorden. Soms is het onderwerp vrij, soms is ook het onderwerp opgegeven.

Jaap van den Born blies het bout-rimé in Nederland nieuw leven in door bout-rimés te schrijven bij de bundel Dozijnen onzijnen van Drs. P. Hij maakte met dezelde rijmwoorden nieuwe gedichten. De bundel kreeg de naam mee: Drs. P révisé

Hetzelfde als acrostichon (zie aldaar) maar dan aan het eind van de regels.

Een links geplaatst vijfregelig versje waarvan de 5e regel doorloopt en de tweede helft de eerste regel vormt van een daaronder rechts geplaatst vijfregelig versje dat hetgene wat in het eerste wordt beweerd weerspreekt.Om die vijfde regel niet te lang te maken (en onleesbaar) is het raadzaam niet meer dan 3 versvoeten in het bovenste vers te gebruiken. 

De trap is bedacht door Drs. P. Het is een achtregelig gedicht met daarin een geheime boodschap verwerkt. In een diagonale regel staat een boodschap die niet opvalt als de woorden niet dikgedrukt zijn.

De grabbelton is een vondst van Drs. P. Het is in principe een vijfregelig versje ( pentameter, abaab; a vrouwelijk, b mannelijk ), waarin het laatste rijmwoord alle
letters bevat die in de voorgaande rijmwoorden optreden.
Lobbertang. Dit is een grabbelton waarin het eerste rijmwoord een anagram van het laatste is. De opgave is verleidelijk, aangezien dit  procedé aan de tekst een attractie toevoegt; nog mooier wordt het met een tweede anagram ergens onderweg, bijv. ‘morbiden-bromiden- Benidorm.

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Spa blauw met bubbels

Leve het kalibad
Vérgaande oplossing
Lichaam gesmolten in
Bijna één dag

Kom maar eens zien in het
Resomatorium
Wat al zo’n badkuip vol
Afbijt vermag

(Met dank aan Arjan Keene)